Afbeelding
Foto: Shutterstock

Pas op voor financieel misbruik


OVERIJSSEL - Als oudere loop je helaas een groter risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. Veel criminelen zien in ouderen een makkelijk doelwit, hoewel dit beeld zeker niet altijd klopt. Ouderenbonden, politie, welzijnswerk en de media waarschuwen senioren immers actief voor de risico's van babbeltrucs en andere tactieken die gericht zijn op senioren. Een gezonde argwaan kweken gaat al heel ver om criminelen buiten de deur te houden. Helaas komen de risico's niet altijd van buiten uw voordeur. Zo is financieel misbruik van ouderen nog een onderschat probleem.

Eén op de twintig ouderen wordt slachtoffer van financieel misbruik. Het volgende gaat hierbij wellicht als een schok komen: vaak is de dader iemand in de eigen omgeving. Er zijn veel voorbeelden te geven van financiële uitbuiting; bijvoorbeeld wanneer een familielid de pinpas meeneemt om hiermee te winkelen. Maar ook het wegnemen van geld, sieraden en andere waardevolle items vallen hier onder. Zeker wanneer het gaat om dementerende ouderen is het lastig om dit soort misbruik snel op te sporen en te stoppen.

Onderschat probleem
Ouderenbond ANBO maakt zich dan ook zorgen over financiële uitbuiting. Het duurt vaak een lange tijd voor het aan het licht komt. Bovendien schamen slachtoffers zich ervoor dat het hen overkomt. Ze zijn ook vaak afhankelijk van degene die hen misbruikt, waardoor ze helaas niet snel aan de bel trekken. De werkelijke cijfers qua slachtofferschap zijn dan ook ongetwijfeld groter.

Kleine dingen
Vaak begint dit soort financiële uitbuiting met relatief kleine dingen. Bijvoorbeeld wanneer iemand extra geld pint wanneer ze met de pinpas boodschappen halen. Soms kan het misbruik zo ernstig oplopen dat de misbruiker een oudere zo ver krijgt om het testament te veranderen.

Tips
Om het risico op financiële uitbuiting te verkleinen is het verstandig om zo lang mogelijk de eigen financiën te beheren. Zo hebt u precies inzicht in de uitgaven. Ook kunt u van tevoren maatregelen nemen door een levenstestament te laten opstellen bij een notaris. Hier staat dan in welke maatregelen genomen moeten worden wanneer u niet meer zelf de regie kunt voeren. Zorg verder dat u niet van één persoon geheel afhankelijk wordt voor uw geldzaken. Ook kunt u bij veel banken afspraken maken over machtigingen op uw rekening, bijvoorbeeld zogenaamde 'zakgeldrekeningen' of opnamelimieten. Eerder dit jaar is ook een landelijke voorlichtingscampagne van start gegaan om hiervoor aandacht te vragen.

Phishing en criminelen
Een ander aspect om momenteel alert op te zijn is phishing en andere vormen van criminaliteit. Ook criminelen maken namelijk dankbaar gebruik van de huidige crisis om ouderen geld en spullen afhandig te maken. Zo waarschuwen de banken om niet in te gaan op mails over bijvoorbeeld 'antibacteriële bankpassen'. Verder zal uw bank u nooit bellen om te vragen naar wachtwoorden, codes en dergelijke. Hang in zo'n geval direct op. Het gezonde wantrouwen is ook aan de deur belangrijk. Zo zijn er in het verleden signalen bekend van criminelen die zich voordoen als medewerkers van wijkwelzijn, thuiszorg, verpleegkundige of anderen. Dit met als doel om met een smoes binnen te komen bij ouderen en zo geld en goederen te kunnen stelen. Vertrouwt u niet wie er aan de deur komt? Neem dan contact op met de organisatie waar zij van claimen te zijn. Bel ook de politie op 0900-8844 of bij dreigende situaties, 112.