Afbeelding
Foto: Martin Meijerink

Dementievriendelijke dorpen en steden in Twente

TWENTE - De vergrijzing in ons land en ook in de Twentse dorpen en steden neemt toe. Steeds meer mensen worden geconfronteerd met dementie. Zorg- en welzijnsorganisaties en maatschappelijke partners hebben dan ook de plicht, om de samenleving zo dementievriendelijk mogelijk te doen inrichten. Begrip tonen, een uitgestoken hand reiken, zijn de normaalste dingen die passen bij eenieder van ons.

In een dementievriendelijke samenleving moeten wij er dan ook alles aandoen om mensen met dementie in staat te stellen dat ze zo lang mogelijk een gewoon leven kunnen leiden en om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Bij bezoek aan het theater, het filmhuis, de sportzaal, de kaartmiddag of bij het doen van de dagelijkse boodschappen bij de buurtsuper, dan is het goed om alert te zijn en te blijven en aandacht te schenken aan de dementerende.

Herkenbaar
Dat dit alles niet altijd zo verloopt als het zou moeten verlopen is soms heel herkenbaar. Toch willen wij, u en ik, er samen toe komen dat er een dementievriendelijke samenleving gaat ontstaan. Mijn oma, ze werd destijds Opoe genoemd, was vergeetachtig, ze vertelde vaak hetzelfde. Ik hoor mijn moeder nog zeggen over haar eigen moeder "Ik geleuve Anna löp t er deur”. Verhalen over Alzheimer en dementie waren toen niet zo aan de orde.

Open zijn
Nu kunnen we en moeten we er opener over zijn, we hoeven ons niet te schamen wanneer een geliefde of goede vriend of vriendin even de weg kwijt is. Velen van ons weten nog niet hoe men het beste kan omgaan met iemand die Alzheimer of dementie heeft. Mijn buurman Gerard vertelde dat hij Alzheimer heeft, en hij vertelde het niet zo maar, maar met de nodige humor. Heerlijk wanneer je ontdekt wat voor verbintenissen dit tot stand brengt. Om kennis en ervaringen op te doen hoe om te gaan met dementie is het een eerste vereiste dat je jezelf openstelt om kennis en ervaring op te doen. Instellingen en organisaties in onze regio zijn volop in de weer met het geven van informatie en voorlichting over hoe om te gaan met dementie.

Leren over dementie
Gratis de online training volgen op internet stelt ons in staat om de eerste verrijking over kennis van en over dementie op te doen. Makkelijk geschreven, maar niet iedereen is digitaal bezig. Daarom is de ervaring opdoen met lotgenoten ook een dubbele verrijking, want naast de informatie die men opdoet ontstaat er ook een soort van verbondenheid met elkaar. Hier in mijn geboortestad is men op vele fronten actief. Gespreksgroepen, informatiebijeenkomsten en niet te vergeten het rapport dat is geschreven en op 1 juni 2019 werd aangereikt aan de wethouder Rob Christenhusz. Het rapport "Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen”. Ik kan het dan ook niet laten om te vragen: hoe staat het met het aangeboden rapport Rob? Wanneer kunnen wij de gemeentelijke reactie verwachten? Laat het ons weten dan maken wij via de Hartkranten de lezers deelgenoot.

Goed voorbeeld
Organisaties, instellingen, bedrijven en ondernemers zouden ook meer en meer betrokken moeten geraken bij dementie en Alzheimer. De taxichauffeur, de kapper, de conducteur, de gemeenteambtenaar, de kroegbaas, de besturen van verenigingen zouden het goede voorbeeld van de Oldenzaalse warme bakker moeten volgen. Bakker Frans Cosijnse en zijn vrouw Pascalle en het personeel van bakkerij Olde Keizer bij Frans hebben het jaar goed ingezet. In januari zijn ze gestart op de bedrijfslocatie aan de Berkstraat met de cursus omgaan met dementie. De certificaten zijn behaald. Wilt u uw winkel, bedrijf, receptie, restaurant of kantoor ook dementievriendelijk maken? Wij kunnen u behulpzaam zijn. Schroom niet, mijn oproep is dan ook sluit u aan, want goed voorbeeld doet goed volgen.

Meer informatie
Bent u aangestoken of geïnspireerd bel 0800-6002. Kijk op: www.samendementievriendelijk.nl Mail: knipkaatje@gmail.com.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Foto: Pascalle Cosijnse (rechts) de vrouw van bakker Frans samen met het personeel. Ze gaan voor een dementievriendelijke bakkerij.