Afbeelding
Foto:

Ontdekken wie je bent en wie je wil zijn!

TWENTE - Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat of geniet van een theatervoorstelling. Iedereen heeft wel iets met muziek, zang, dans, theater, kunst en cultuur van doen. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend, zeker niet voor de minder draagkrachtigen in de samenleving.

Uit het isolement geraken, de eenzaamheid doorbreken. Dat is de uitdaging waarmee Kaliber Kunstenschool en Fit – ART in Oldenzaal en Enschede ouderen stimuleert om te gaan deelnemen aan het project Twents Zilver. Gezond en gelukkig oud worden is het motto. De eenzaamheid doorbreken en samen met anderen zoeken en vinden van verbindingen, die een nieuw licht gaan werpen op je oude dag. Twents Zilver is geen poetsmiddel, maar een bindmiddel dat verbindingen tot stand brengt en het leven een beetje meer fleur en kleur geeft.

Verhalen delen
Ervaringen hebben mij geleerd hoe mooi het is om de verhalen met anderen te delen. Prachtig is het verhaal van Francien Roelfsing uit Hengelo die ons een inkijk gaf in het dagboek van haar opa die in de oorlogsjaren stationschef was op het station te Hengelo. Mooi ook het verhaal van de 94-jarige in Rotterdam geboren Miep de Vries. Bij het verzamelen van de oorlogsverhalen voor de bevrijdingskrant die in april verschijnt bleek dat er naast het verdriet en de emoties prachtige her–ontmoetingen hebben plaats gevonden en dat na meer dan 75 jaar. Ontmoetingen die nieuwe vriendschappen en kennismakingen teweeg hebben gebracht.

Emotionele ontlading
Verhalen zijn voor sommigen emotionele ontladingen, zo is mij gebleken en dat na zoveel jaar. Salvatore die samen met zijn Italiaanse vrienden een kaartje komt leggen op de vrijdagmiddag. Lenie die vertelde dat ze zo graag muziekles had willen krijgen en die nu op 82-jarige leeftijd haar ontspanning heeft gevonden om samen met anderen te zingen in het senioren koor. Kunstbeoefening is ook dansen op de woensdagmiddag eens per maand bij zaal Rouwhorst in Oldenzaal. Ook de leesclub, de schildersles of de cursus valpreventie, het middagje bridgen; voorbeelden die voor zich spreken.

Samen creëren
Het zijn prachtige momenten en uitdagingen om gezonder en gelukkiger oud te worden. Het haalt je uit de dagelijkse beslommeringen. Je voelt je beter, kwieker en opgewekter. Het geeft zin aan je bestaan. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon en brengt nieuwe ontmoetingen tot stand. Via kunst kunnen mooie verbindingen tussen generaties ontstaan die ons dichter bijeen brengen. Onder het motto: Ieders verhaal doet er toe en mag verteld, gezien en gehoord worden!

Zie mij, ken mij
Vorige maand hebben we de film van theatermaakster Adelheid Roosen gezien en een boeiend betoog gehoord over het ouder worden. Daarom breng ik ook onder uw aandacht: maandag 23 maart Stadstheater De Bond aanvang 19.30 uur. Zie mij, ken mij. Hoogleraar Narratieve Psychologie Gerben Westerhof is een man met missie. Hij gaat ons een inkijk geven in welzijn, zingeving en kwaliteit van oud worden. Deze avond mag u niet missen we ontmoeten elkaar en zien elkaar, kennen en erkennen en mogelijk herkennen. Wilt u meer informatie vooraf? Mail of bel ons! Dit kan via twentszilver@fitart.nl of bel met Anita via 06-13406842 of met Tineke via 06-28578131.

Foto: Gerben Westerhof: Zie mij, ken mij.

Tekst Martin Meijerink

Afbeelding