Afbeelding
Foto:

De vrijwillige ouderenadviseur!

OVERIJSSEL - Onze samenleving verwacht van ons een grote mate van zelfredzaamheid. Dat geldt zeker voor ons de ouderen, die er door de overheid op worden gewezen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ik beluister bij menig oudere, dat ze dat ook graag willen. Toch zijn er momenten dat je als oudere hulp nodig hebt om zelfstandig te blijven wonen. De vrijwillige ouderenadviseurs kunnen hierbij een goede hulp zijn.

Een VOA is een vrijwilliger die zelf ook behoort tot de groep van senioren. Hij of zij is opgeleid om hulpvragen op de juiste wijze te behandelen en de hulpvrager goed te verwijzen. Het is ook fijn wanneer u als senior kunt rekenen op hulp van familie, vrienden of buren. Maar helaas zijn er ook ouderen die niet beschikken over een sociaal netwerk. En in zulke situaties, (ze komen zo bemerk ik nog al vaak voor) ligt er een taak voor de ouderenadviseur. Voor enkele jaren geleden werden in vele steden in Overijssel, maar ook landelijk veel vrijwilligers opgeleid en toegerust met vaardigheden om problemen op te lossen en kennis te krijgen en te behouden over de gewijzigde WMO regels. Ouderenorganisaties en gemeenten spendeerden tijd en geld bij deze transitie. Sinds 2015 is de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van kracht. De overheid heeft de WMO taken overgeheveld naar de gemeenten. De gemeenten spelen dan ook een belangrijke rol in de toewijzing van hulp en zorg bij thuiswonende ouderen.

Ouderenadviseurs
Ouderenadviseurs zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen de weg te vinden bij hulpvragen op het gebied van zorg, welzijn, veiligheid, vervoer, financiën en wonen. Ouderenadvisering is een gratis dienst van de ouderenbonden zoals KBO - PCOB. Maar u hoeft geen lid te zijn van een ouderenbond, u kunt altijd een beroep doen op de ouderenadviseur. Hij of zij staat altijd voor u klaar en biedt advies over de mogelijkheden die er voor u zijn op basis van het door u gevraagde. De ouderenadviseurs werken met verschillende organisaties en het gemeentelijk apparaat samen en ze weten heel goed de weg in het aanbod van voorzieningen en regelgeving. Mede ook door de hulp van de ouderenadviseur kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en zo de regie over het leven in eigen hand houden.

Onafhankelijk
Ouderenadviseurs werken op vrijwillige basis en zijn niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie. Daardoor kunnen ze zelfstandig, onafhankelijk en gratis hun werk doen. De ouderenadviseurs die ik sprak voelen zich erg betrokken en hebben veel affiniteit met de zorg en het welzijn van de ouderen. Ze zijn goed op de hoogte van zorg, welzijn, veiligheid, vervoer en of financiën. Ze hebben een gedegen opleiding genoten en krijgen regelmatig bijscholing op het gebied van de wet- en regelgeving.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden van vragen waarbij de ouderenadviseur u kan helpen. Waar zijn de sociale activiteiten bij mij in de buurt? Kom ik in aanmerking voor een traplift? Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? Ik weet geen weg met mijn administratie en de belastingpapieren. Kan ik gebruik maken van het regiovervoer en krijg ik dat vergoed?

In gesprek
Ik sprak met twee Oldenzaalse VOA's. Johanny Visschedijk en Rudie Platvoet, beiden vrijwillig ouderenadviseur bij de KBO – PCOB. Ze zijn zeer betrokken bij het wel en wee van de inwoners van Oldenzaal. Zowel Johanny als Rudie kennen het netwerk. Sinds het verdwijnen van de verzorgingshuizen zijn de senioren meer en meer zelfstandig blijven wonen. Als je niet alles zelf meer kunt regelen dan is hulp van iemand anders welkom. Blijf niet zitten tobben met vragen en problemen, wij willen er zijn voor de ouderen. Het doorverwijzen en behulpzaam zijn bij het leggen van contacten is voor ons een bekende weg en daar kunnen wij de hulpvragende bij behulpzaam zijn en ondersteunen.

Neem contact op
Wilt u weten waar u in uw dorp of stad in Overijssel terecht kunt voor hulp van de vrijwillig ouderenadviseur? Bel naar: Sylvia Eshuis 0572-361177 te Raalte of mail: Info@kbo-overijssel.nl. Of www.voa-oldenzaal.nl.

Foto en tekst Martin Meijerink
Foto: Johanny en Rudie twee Oldenzaalse vrijwillige ouderenadviseurs