Afbeelding
Foto:

KBO Overijssel steunt vitale ouderen die zich inzetten voor anderen

KBO Overijssel steunt vitale ouderen die zich inzetten voor anderen

In november vorig jaar las u op deze pagina's al een uitgebreid artikel over de activiteiten van de ouderenbond KBO Overijssel en de ambitieuze samenwerking met de PCOB Overijssel. Dit leverde veel leuke reacties op; velen van u herkenden zich in het beeld van iemand 'die al wat langer jong is', zoals voorzitter Herman Pieper dit typeert. Deze keer gaan we niet alleen in op de activiteiten die zij organiseren voor de leden, maar ook vooral hoe de organisaties zelf werken aan hun doelen. Ook achter de schermen zijn de KBO en PCOB namelijk volop bezig.

VOA's
De KBO Overijssel samen met de PCOB in Overijssel is een organisatie die sterk inzet op de dienstverlening, zowel voor leden als niet-leden. Deze diensten gaan ook verder dan u zou denken. Zo zijn op lokaal niveau de Vrijwillige Ouderenadviseurs - VOA's - actief. Deze komen bij u thuis langs en kunnen adviseren over uiteenlopende thema's. Bijvoorbeeld wanneer u zit met vragen over woningaanpassingen, rechten voor huurtoeslag of zorgtoeslag, de thuiszorg, waar u terecht kunt voor hulp bij kleine klusjes en nog veel meer. Eigenlijk alles op het gebied van zorg en ondersteuning kan aan bod komen. Bij de ouderenadvisering is samenwerking met andere organisaties zoals lokaal welzijn van groot belang. Samenwerking zoeken is maatwerk. Ook zet men momenteel twee docenten in voor de ouderenadvisering, om dit verder te professionaliseren.

Praktische diensten
Ook op het gebied van praktische ondersteuning organiseert de KBO Overijssel veel voor de leden. Zo staan we momenteel weer aan de vooravond van het belastingseizoen. Voor ouderen kan de belastingaangifte wel eens complex zijn. De lokale KBO- en PCOB-afdelingen hebben hiervoor ook HUBA's: hulpen bij belastingaangifte. Zij komen dan thuis langs om de aangifte af te handelen. Neem contact op met uw lokale afdeling voor meer informatie en de mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook minder bekende ledenvoordelen, zoals de goedkope energie van Energiecollectief voor de leden, de datingdagen, voorlichtingsbijeenkomsten over uiteenlopende thema's en het altijd informatieve Magazine KBO-PCOB.

Nader tot elkaar komen
De KBO Overijssel beschikt over 40 lokale afdelingen, de PCOB heeft er 27. Samen hebben zij 22.000 leden. Beide organisaties werken op lokaal niveau ook al veel samen, met de wens om dit in de toekomst verder te versterken. Ook in 2020 wordt daarom ingezet op het versterken van de lokale afdelingen. Hierbij zijn uiteraard wel leuke uitdagingen. Zo is het voor de KBO Overijssel en PCOB Overijssel essentieel om landelijke initiatieven te vertalen naar concrete, lokale acties door vrijwilligers. Wel zijn en blijven de lokale afdelingen autonoom, om zo hun eigen beleid en activiteiten te bepalen. Zij weten immers het beste waar behoefte aan is.

Vertaalslag
De KBO en PCOB werken in Overijssel hard aan de verdere samenwerking en inhoudelijke vernieuwing. Er is veel dat hen onderling verbindt; zoals de van oudsher Christelijke grondslag van beide bonden. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de lokale afdelingen hun autonomie behouden, maar wel gebruik kunnen maken van kennis, expertise en ondersteuning van het provinciale bestuursniveau. De lokale afdelingen zitten immers dicht bij het vuur en weten waar concreet behoefte aan is. KBO-voorzitter Herman Pieper ziet deze ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet. Hoewel KBO en PCOB op veel vlakken hun eigen benadering hebben, is er meer dat hen verbindt dan dat hen scheidt. Dit is vooral ook de dienstbare opstelling: samen werken aan vitaal, gezond en gelukkig ouder worden in Overijssel, met zorg en ondersteuning waar nodig.

Belangenbehartiging
In 2020 zetten de lokale afdelingen en het bestuur sterk in op belangenbehartiging. Een belangrijke taak van de lokale afdelingen. Doordat zij dicht bij de gemeenten en leden zitten, weten zij precies wat er speelt en waar de mogelijke verbeterpunten liggen. Door de samenwerking verder te versterken wisselen zij ook ervaringen uit op een hoger niveau, met als doel om te leren van elkaars inzichten.

Maak kennis
KBO Overijssel komt graag in gesprek met mensen 'die al wat langer jong zijn' en bij willen dragen aan mooi ouder worden in Overijssel. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd om andere ouderen te helpen als ouderenadviseur? Of ziet u goede kansen om bij te dragen aan de lokale belangenbehartiging? De KBO Overijssel hoort graag van u. Kijk voor meer informatie over KBO Overijssel ook op: www.kbo-overijssel.nl.