Afbeelding
Foto: Niek Erents

Fysius Rugexperts zet in op duurzame behandeling van rugklachten

Fysius Rugexperts zet in op duurzame behandeling van rugklachten

TWENTE - Naarmate we ouder worden, nemen ook de lichamelijke gebreken vaak toe. Eén van deze mogelijke gebreken zijn rugklachten. Of ze nou komen door slijtage, overbelasting of een langdurig verkeerde houding, ze hebben een grote impact op uw dagelijks leven. Toch is er ook op leeftijd veel mogelijk om rugklachten te verminderen. Fysius Rugexperts helpt u hier graag bij.

Rugklachten komen helaas maar al te vaak voor. Een conservatieve schatting is dat zo'n twee miljoen mensen in Nederland last hebben van nek- en rugklachten. Mensen blijven vaak te lang rondlopen met klachten, waardoor deze kunnen verergeren. Veel beginnende rugpijn kan bijvoorbeeld verholpen worden met aanpassingen in uw beweegpatroon en leefstijl. We spreken al van chronische rugklachten wanneer deze langer dan 12 weken in terugkerende periodes aanwezig zijn.

Veel oorzaken

Rugpijn kan een symptoom zijn van veel verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door het overbelasten of langdurig verkeerd bewegen van de rug, maar ook een verkromming van de wervelkolom (scoliose) of het uitpuilen van een tussenwerverschijf (hernia). Slijtage (artrose) kan ook een meespelende factor zijn bij klachten. Rugklachten komen ook vaak voor in combinatie met andere klachten elders in het lichaam, zoals buikpijn of darmklachten. Een belangrijke oorzaak die we tegenwoordig veel zien is het te lang zitten. We horen het wel vaker: zitten is het nieuwe roken. Dit kan veel problemen opleveren, zoals overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. Te veel zitten zorgt ook voor een afname van spiergebruik, wat weer rugklachten in de hand kan werken. Een actieve levensstijl in combinatie met een goede houding kan dit voorkomen.

Goed te behandelen

Veel rugklachten zijn goed te behandelen. Wondermiddelen zijn er echter niet, zo benadrukt Gijs Lemmers; promovendus aan het Radboud UMC en als fysiotherapeut, manueel therapeut en medisch manager werkzaam bij Fysius Rugexperts. Slijtage is bijvoorbeeld niet te behandelen door middel van fysiotherapie. "Toch kan 80 tot 90 procent van de mensen uiteindelijk een verbetering van deze rugklachten ervaren. Het hangt wel af van bijkomende factoren, zoals iemands leefstijl, psychosociale factoren en de mate van zelfmanagement die iemand heeft." Iemand die gemotiveerd is om te werken aan een betere houding en het trainen van de rug zal in veel gevallen dan ook een merkbare verbetering zien van de klachten. "We helpen ook steeds meer mensen met een eenvoudiger problematiek; zoals fysiotherapie voor kortdurende, lage rugklachten."

Individuele aanpak

Fysius Rugexperts behandelde door de jaren heen meer dan 100.000 mensen. Dit begint altijd met een gedegen onderzoek om de oorzaak van de rugklachten vast te stellen. Een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en een bewegingsanalyse geven dan een beter inzicht in de klachten. Vervolgens stelt men een persoonlijk behandelplan op, gericht op uw specifieke klachten. "Er is geen 'one size fits all' benadering die voor iedereen werkt", benadrukt Lemmers.

Behandelingen

Fysius Rugexperts zet in op moderne behandelmethoden, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Alle fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van rug-, nek- en bekkenklachten. Welke behandeling het meest effectief is, hangt af van de aard en oorzaak van de klachten. Een langer, doelgericht traject voorkomt dat men uiteindelijk wéér terugkomt met klachten. Behandeling kan onder meer met manuele therapie en oefentherapie voor een betere lichaamshouding. Medical taping en dry needling kunnen worden ingezet voor spierontspanning. Ook de innovatieve OriGENE-therapie kan worden toegepast; hierbij wordt gebruik gemaakt van een oefentoestel dat specifiek ontwikkeld is voor het effectief behandelen van rugklachten.

Laagdrempelig

Fysius Rugexperts zet in op een laagdrempelige behandeling van uw klachten. Fysius Rugexperts beschikt over 34 vestigingen in heel Nederland. Fysiotherapie valt onder uw aanvullende zorgverzekering, waardoor de dekking kan variëren. Fysius Rugexperts biedt ook het Rug Vitaal Pakket aan voor betaalbare zorg.

Maak kennis

Fysius Rugexperts ontvangt u graag voor een gratis en vrijblijvend rugadvies. Kom langs bij één van de vestigingen. Kijk voor meer informatie ook op: www.fysius.nl