Afbeelding
Foto:

Niet de bijrijder maar de auto die zegt iemand te bellen

De volledig elektrische Ford Mustang Mach-E, die begin volgend jaar op de markt komt, krijgt het nieuwe SYNC-systeem. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat de auto de bestuurder vertelt dat er iemand gebeld moet worden. Lijkt bijna onwerkelijk dat een auto de bestuurder bijna net zo goed kent als de bestuurder de auto.

In feite leert de auto met het Ford Sync de vaste gewoontes van de bestuurder kennen. Daarvoor worden spraakherkenning, machine learning-intelligentie en internetzoekresultaten gecombineerd. Er zijn maar liefst 80 voertuiginstellingen van de Mustang Mach-E aan te passen. Zelfs wanneer de bestuurder nog niet is ingestapt, maar nog op weg is naar de auto, kan het systeem de bestuurder herkennen en de instellingen in de auto aanpassen. Naast de nieuwste generatie Sync wordt de Ford Mustang Mach-E ook uitgerust met Remote Vehicle Setup. Eigenaren kunnen hiermee hun nieuwe auto al personaliseren voordat deze is afgeleverd.

Sync in Mustang Mach-E
De Ford Mustang Mach-E heeft een Sync-systeem met een 15,5-inch touchscreen. Deze presenteert de informatie dusdanig dat deze direct duidelijk is voor de bestuurder. Daarmee wordt voorkomen dat de bestuurder te veel is afgeleid en gevaarlijke verkeerssituatie ontstaan. Verschillende applicaties kunnen gelijktijdig worden weergegeven op het scherm en dus is bijvoorbeeld de navigatie nog steeds zichtbaar als er iemand belt. De kaarten voor het navigatiesysteem worden in de auto opgeslagen, zodat ook de meest actuele gegevens gebruikt kunnen worden als er geen netwerkverbinding is. Verder is het nieuwste Sync-systeem ook uitgerust met geavanceerde spraakherkenning. Dat betekent dat het systeem toch begrijpt wat u bedoelt als u afwijkt van een ooit ingestelde spraakopdracht. En een lege batterij is bijna onmogelijk, want het systeem geeft aan waar en wanneer het beste opgeladen kan worden en wat de actuele prijzen zijn. Deze informatie is geen vast gegeven, maar wordt aangepast als dat noodzakelijk is.

Updates
Wanneer Ford verbeteringen nieuwe mogelijkheden heeft voor het Sync-systeem hoeft u daarvoor niet terug naar de dealer. Deze updates worden draadloos gedownload zonder dat u daar iets van hoeft te merken. Het installeren, dat niet meer dan twee minuten duurt, kan worden ingepland op een moment dat het u uitkomt, bijvoorbeeld wanneer u op één oor ligt.