Afbeelding
Foto:

Politie blijft alert op mobiele bellers achter het stuur

De politie blijft alert op het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de onopvallende touringcar ingezet om bestuurders te betrappen.

Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur is in Nederland al sinds 2002 verboden. De bestuurder mag de telefoon niet in de hand of tegen het oor houden. Overtreders riskeren een boete van ruim 240 euro; een duur telefoontje dus. Autofabrikanten zijn hier handig op ingesprongen om hun infotainmentsystemen naadloos aan te laten sluiten op de telefoon. Zo kunnen automobilisten gemakkelijk handsfree bellen en met hun stem andere zaken regelen zoals een kort bericht versturen. Sinds 2019 is het verboden om ook op de fiets de telefoon te gebruiken.

Hardnekkig
Helaas blijkt bellen in de auto toch een hardnekkig vergrijp te zijn om aan te pakken. Begin deze maand deelde de politie bij een controle in Oost-Brabant in een week tijd maar liefst 248 boetes uit voor het vasthouden van een telefoon of tablet achter het stuur.

Handige opsporing
De politie maakte hierbij ook gebruik van een onopvallende touringcar met politieagenten. Deze konden zo makkelijk naar binnen kijken in passerende auto's om zo vast te stellen wie belt tijdens het rijden. Vervolgens werden bellers aan de kant gezet door onopvallende politieauto's en motoren. De politie zet de touringcar-tactiek in heel Nederland in. Een gewaarschuwd mens telt voor twee...