Afbeelding
Foto:

Crossovers relatief waardevast, Suzuki Vitara voert de lijst aan

In de Autopaper hebben we het natuurlijk van nature veel over de nieuwste auto's en hun aanschafprijzen. Maar voor velen van u is de vraag ook: hoe waardevast gaat mijn nieuwe auto zijn? Zeker wanneer u nog wel eens wilt wisselen van auto, is een voertuig waar je een kleiner verlies op neemt uiteraard aantrekkelijker.

De ANWB becijferde onlangs een top tien lijstje van de meest waardevaste modellen die op 1 september 2016 te koop waren in Nederland. Hoeveel krijg je er nu nog voor terug met zo'n 60.000 kilometer op de teller?

Waardevaste keuzes
De ANWB keek bij het onderzoek naar alle motoriseringen; dit leverde interessante conclusies op. Japanse en Duitse crossovers en SUV's bleken het meest waardevast en benzineauto's meer dan diesels of hybrides. Dat crossovers statistisch waardevast zijn komt uiteraard ook doordat de vraag naar dit marktsegment nog vrij hoog is. Kopers willen graag wat meer ruimte, ze vinden de hogere zit en makkelijkere instap fijn en de meeste crossovers zijn tegenwoordig een stuk zuiniger dan de grote auto's van weleer.

Het lijstje
Bovenaan de lijst staat de Suzuki Vitara 1.6 88 kW. Wie er in 2016 een kocht voor 22.599 euro ontvangt nu bij inruil ongeveer 15.000 euro retour voor deze mooie SUV. Een waardebehoud van 66 procent. Anders gezegd: de auto kostte de koper zo'n 158 euro per maand aan waardevermindering. De Seat Ateca 1.0 TSI 85 kW zit eveneens op 66 procent waardebehoud; deze kostte toen 28.200 euro en u ontvangt bij inruil nu zo'n 18.500 euro. Vervolgens zien we de Toyota RAV4, Mazda CX-5, Mazda CX-3, Audi Q2, Volkswagen Tiguan, Audi A3 Sportback, BMW 218i cabrio en Mercedes-Benz E200.