Afbeelding
Foto:

Overijssel en Gelderland scoren goed qua verkeersoverlast

Inwoners van Overijssel ervaren relatief gezien erg weinig verkeersoverlast. In Gelderland is dit weliswaar wat meer, maar over het algemeen presteren beide provincies goed op dit vlak.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert jaarlijks de mate van verkeersoverlast die mensen ervaren. Dit levert interessante conclusies op: zo is de meeste verkeersoverlast te vinden in Limburg en Zuid-Holland. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken is de verkeersoverlast in stedelijke gebieden en het buitengebied redelijk vergelijkbaar. In 2019 gaf 82 procent van de Nederlanders aan dat zij wel eens verkeersoverlast ervaren. Te hard rijden komt het vaakst voor, gevolgd door parkeerproblemen en agressief verkeersgedrag. Overijssel scoort erg goed op dit vlak. Van de respondenten ervaart 19,2 procent vaak dat mensen te hard rijden, 13 procent ervaart veel overlast door parkeerproblemen en 3,9 procent ervaart veel overlast door agressief verkeersgedrag. In Gelderland liggen de cijfers hoger: 20,2 procent ervaart veel overlast door te hard rijden, 14,1 procent bij de parkeerproblemen en 4,3 procent bij agressief verkeersgedrag.

Vaak buurtgenoten
De overlast door te hard rijden en parkeerproblemen worden vaak veroorzaakt door bewoners van deze buurten zelf. Zij zijn immers het meest bekend met de situatie. Het is dan ook belangrijk om eens na te denken over uw eigen weggedrag in uw buurt.