Honda Jazz raakt alle noten met innovatieve hybride

DEVENTER - Autorijden is meer dan alleen mobiliteit. Als kopers zijn we ook op zoek naar een stukje belevenis; een stukje passie. Een stukje muziek. Honda weet in veel segmenten net dat beetje meer belevenis te bieden wat autorijden zo leuk maakt. Deze keer zingt de Honda Jazz ons toe; weet deze alle goede noten te raken?

Eind vorig jaar presenteerde Honda de nieuwe Jazz aan het publiek; nu staan deze voor u klaar in de showroom. Hierbij begint de nieuwe Jazz bij 24.430 euro en de als crossover aangeklede Crosstar-variant bij 30.120 euro. De nieuwe Jazz heeft een strak en eigentijds design met speelse elementen. De kleine grille, grote vriendelijke koplampen en een mooi 'knikje' bij de A-pilaar geven hem een speels uiterlijk van voren. Honda's uitgekiende ontwerp weet de afmetingen compact te houden terwijl de Jazz van binnen mooi ruim is. Zo is de wat hogere daklijn gunstig voor de ruimte achterin.

Nieuwe aandrijflijn
Wat de nieuwe Jazz vooral onderscheidend maakt is de nieuwe aandrijflijn. Zo zijn de nieuwe Jazz-versies alleen verkrijgbaar als e:HEV: een hybride systeem gebaseerd op Honda's ruim 20 jaar ervaring met deze technologie. Ook het Japanse merk ziet de weg vooruit vooral op het elektrische vlak. Een hybride biedt het beste van beide werelden; het geeft nette prestaties, een laag brandstofverbruik maar toch met het voordeel van gewoon kunnen tanken en niet afhankelijk zijn van een stekker. Bij lage snelheden levert de 35 kW accu stroom aan de elektromotor voor fluisterstil rijden; dit is 'Electric Drive' mode. Tussen de 30 en 80 kilometer per uur schakelt de verbrandingsmotor bij om via een generator stroom te leveren voor de elektromotor die de wielen aandrijven; dit is de 'Hybrid Mode'. En bij hogere snelheden levert de 1.5 liter, 109 pk sterke verbrandingsmotor rechtstreeks kracht aan de wielen, vergelijkbaar met de traditionele aandrijflijn. Dit is de 'Engine Drive'. De Jazz schakelt zelf van mode naar mode, afhankelijk van de omstandigheden. Bij het afremmen levert dit weer stroom terug aan de accu. Dit zorgt voor een gemiddeld brandstofverbruik van 4,8 liter per 100 kilometer.

Fijn reizen
De nieuwe Honda Jazz Hybrid biedt een ruim, comfortabel en high-tech interieur. Achter het stuur hebben we een mooi ruim zicht dat de dode hoek door een grote pilaar elimineert. Een digitaal instrumentarium en uitgebreid infotainment systeem geven ons alle informatie die nodig is. Een strak afgewerkt dashboard met mooie contrasttinten geeft een heel modern gevoel. Comfortabele voorstoelen met verwarming bieden een stukje luxe en behaaglijkheid. De achterbank is in delen neerklapbaar voor een relatief platte laadvloer. De bagageruimte is standaard 304 liter tot maximaal 1.205 liter met neergeklapte achterbank.

Veilige reisgenoot
De Honda Jazz heeft als compacte stadsauto een heel rustig en voorspelbaar weggedrag. Veiligheid is een belangrijk thema voor Honda; de nieuwe Jazz is dan ook uitgerust met diverse standaard veiligheidsfeatures onder de noemer Honda Sensing. Dit omvat onder meer automatisch remmen bij mogelijke aanrijdingen, waarschuwing bij het verlaten van de rijbaan, verkeersbordherkenning, een intelligente snelheidsbegrenzer en adaptieve snelheidsregeling met automatisch volgen bij lage snelheid. Let wel: deze zijn ook écht standaard - zelfs op het Comfort-basismodel.

Uitvoeringen
Honda zet met de nieuwe Jazz scherp in qua prijsstelling voor deze mooie hybride. Dit begint bij 24.430 euro voor de Comfort editie. Daarnaast kunnen kopers kiezen uit de Elegance editie (vanaf 26.110 euro), wat parkeersensoren en het uitgebreidere Honda Connect infotainment systeem met draadloos Apple Carplay toevoegt. De Honda Jazz Executive (28.070 euro) voegt navigatie, Keyless Entry and Start en een lederen stuurwiel toe. De Crosstar met SUV-achtige styling en ook nog een 3 centimeter hogere instap dan de andere uitvoeringen. Deze begint bij 30.120 euro.