Afbeelding
Foto: Shutterstock

RDW waarschuwt voor sites

Het RDW krijgt de afgelopen tijd veel meldingen met betrekking tot twijfelachtige websites die aanbieden om bijvoorbeeld een vervangend kentekenbewijs of tenaamstellingscode aan te vragen.

Op internet zijn diverse sites actief die dit soort diensten aanbieden als bemiddelaar. Deze bemiddelingssites zijn duurder dan wanneer u rechtstreeks een aanvraag doet bij de RDW; de sites berekenen namelijk ook zelf kosten bovenop het tarief dat de RDW vraagt. De overheidsdienst benadrukt dat de bemiddelingssites in het geheel NIET bij de RDW zelf horen, hoewel diverse sites wel deze schijn proberen te wekken. Zorgwekkender is nog dat er ook geregeld meldingen binnenkomen over sites die niet of pas erg laat de producten leveren. Eigenaren ontvangen ook wel eens geen tenaamstellingscode of kentekencard. Het RDW onderzoekt nu of zij maatregelen kunnen nemen om dit soort sites tegen te gaan. Daarnaast werken zij ook zelf aan de eigen dienstverlening om mensen nog beter te helpen.

Aanvragen
Het advies van de RDW is dan ook uiteraard simpel: vraag alleen via de RDW zelf een vervangend rijbewijs of tenaamstellingscode aan. Een nieuwe tenaamstellingscode bij de RDW kost slechts 1 euro en een vervangend kentekenbewijs kost 31,50 euro. Verder is het ook goed om alert te zijn op andere problematische zaken zoals phishing; er gingen eerder dit jaar ook nepmails rond waarin het RDW genoemd werd, met als doel om persoonsgegevens buit te maken wat een groot veiligheidsrisico is.