Ondergesneeuwd

In deze zomercolumn in juni is het thema: ondergesneeuwd. In onze autowereld denk je eerder aan een winterse dag, waarbij je auto na een hevige sneeuwbui volledig is ondergesneeuwd. Maar voor mij is ondergesneeuwd in deze Coronatijd juist iets wat te weinig aandacht krijgt, doordat iets anders die aandacht opeist. De uitbraak van het Coronavirus zorgt voor ontwrichting in onze samenleving en heeft voor velen hele vervelende gevolgen.

Wat kunnen de gevolgen zijn in onze autowereld? Ik lees in veel publicaties dat er grote problemen zijn in de showrooms, met name de verkoop van nieuwe auto's. Dit houdt dan in dat mensen langer gaan doorrijden in hun auto waardoor het rijdend wagenpark in Nederland ouder wordt. Ik las laatst dat auto's van meer dan 15 jaar oud dit jaar 24% van ons Nederlands wagenpark zullen vertegenwoordigen. Dit was in 2010 nog 13%. Door het verouderen van het wagenpark daalt de CO2-uitstoot ook minder hard, waardoor de klimaatdoelstellingen van dit kabinet onder druk komen te liggen. Maar dit onderwerp is tijdens het Coronavirus ondergesneeuwd geraakt. Wel werden er cijfers bekendgemaakt dat in de Coronatijd de lucht schoner is geworden door minder verkeer in de lucht en op de weg, maar ook door de lagere uitstoot bij bedrijven.

Wat zijn de gevolgen van dit alles? Wat krijgen we straks aan maatregelingen als alles weer normaal is en iedereen weer volop in beweging is? Moeten we dan geforceerd afscheid nemen van onze oudere auto's voor een schoner milieu. Hogere benzineprijzen, sloop regelingen etc. Gewoon maar even afwachten waar we na deze Coronatijd mee geconfronteerd worden. Hopelijk zullen we dit snel weten en zal de focus weer snel liggen op het normale leven na Corona waarbij iedereen weer in goede gezondheid kan genieten van de leuke dingen zoals familiebezoek, feestjes, uit eten, lekker een terrasje pakken. Voor mij mag Corona heel snel zijn ondergesneeuwd.

Groeten René Temmink