Afbeelding
Foto:

Ik hou van de radio!

Stef Bos bezong het medium al jaren geleden: ik hou van de radio. Je zou het misschien niet zo denken anno 2020, maar tocht blijkt radio luisteren in de auto nog erg populair.

Onlangs liet AutoScout24 onderzoek uitvoeren naar aanleiding van Wereld Radiodag die op 13 februari is. Dit had een opmerkelijke uitkomst: meer dan de helft van Nederlanders luistert in de auto liever naar de radio dan naar een eigen playlist. Sterker nog, de meeste radio-luisteraars luisteren statistisch in de auto, gevolgd door thuis en op het werk.

Populair
Maar liefst 76 procent van de automobilisten heeft altijd de radio aan staan tijdens een rit, waarbij 81 procent afstemt op een favoriete radiozender. Toch wisselt 36 procent van de respondenten nog wel eens van zender, bijvoorbeeld vanwege een minder geliefd nummer.

Goede informatie
De belangrijkste verklaring voor de populariteit van de radio ten opzichte van streamingdiensten die alleen muziek doen is de actualiteit van het nieuws en uiteraard aspecten zoals file-informatie. Opvallend is dat met name mannen en oudere automobilisten - 55 plussers - luisteren naar deze praktische informatie. Voor vrouwen en jongere automobilisten is vooral de muziek een bepalende factor.

Meezingen
Wat u ook zelf al wist is dat er ook veel mensen zijn die fanatiek meezingen met de foutste nummers op de radio. Gelukkig met de ramen dicht, als Holland's Got Talent enige indicatie is van het zangtalent in Nederland. Ook hier gaat op: vrouwen zingen vaker mee dan mannen. (60 tegenover 37 procent).