Afbeelding
Foto:

Minder verkeersboetes opgelegd in 2019

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onlangs een aantal cijfers bekend gemaakt over de aard en omvang van verschillende verkeersovertredingen. Het totaal van het aantal overtredingen, die vallen onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), is 8.369.480. Een interessant getal om eens nader te bestuderen.

Zoals iedereen wel weet, wordt lang niet elke overtreding geconstateerd. Ga eens bij uzelf na hoevaak u het afgelopen jaar bijvoorbeeld de maximumsnelheid heeft overschreden en hoevaak dit resulteerde in een boete. Verder heeft de bijna 8,4 miljoen alleen betrekking op de overtredingen die vallen onder de Wahv.

De Wahv
Voordat in 1989 de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften van kracht werd, vielen de verkeersovertredingen onder het strafrecht. Dit betekende dat de politie of het Openbaar Ministerie een transactievoorstel deed. Betaalde de overtreder het bedrag, dan was het daarmee afgedaan. Werd er niet betaald dan ging het OM over tot strafrechtelijke vervolging. Het aantal verkeersovertredingen was een grote belasting voor het OM en betekende ook dat niet altijd tot vervolging werd overgegaan. Het doel van de Wahv was dan ook om het Openbaar Ministerie te ontlasten door bepaalde verkeersovertredingen af te doen met een boete. Overtredingen waarbij iemand letsel heeft opgelopen of waarbij er schade is ontstaan aan goederen vallen niet onder de Wahv. Hoe kijkt u nu naar het cijfer van 8.369.480?

Uitsplitsing
Het grootste deel van de boetes is uitgedeeld vanwege snelheidsovertredingen. Maar liefst 6.833.365 keer werd er een bon uitgeschreven vanwege te hard rijden en ongeveer de helft daarvan werd met een flitspaal geregistreerd. Zo'n 1,8 miljoen keer was de bekeuring vanwege trajectcontroles op de A2, A4, A10, A12, A13, A20, A58 en de Westerscheldetunnel. Ook werden nogal wat buitenlanders op de bon geslingerd. Vooral bestuurders vanuit de buurlanden Duitsland en België. Bijna 90 procent van de bedragen werden ook daadwerkelijk geïnd.

Handheld bellen
Ook het beboeten van handheld bellen was afgelopen jaar een populaire maatregel, 121.364 keer. Niet alleen automobilisten overtraden de regel, want sinds 1 juli 2019 is het ook voor fietsers verboden. In een half jaar tijd kregen 21.327 fietser een bekeuring. En dat na alle campagnes die gevoerd zijn vanwege gevaren en de risico's die handheld bellen met zich meebrengt. Maar kijk eens om u heen op straat. Hoeveel mensen ziet u rijden of fietsen met een telefoon in de hand? Hoe vaak heeft u al gezien dat het daardoor bijna misging en er gevaarlijke situaties ontstonden voor overige weggebruikers? Hoe vaak heeft u zichzelf erop betrapt? Zowel jong als oud overtreedt de regel. In 2020 is boete voor bestuurders van een voertuig 240 euro. Fietsers mogen in 2020, net zoals in 2019, 95 euro neertellen. Voor jongeren tot 16 jaar is in de wet vastgelegd dat zij maar de helft van het boetebedrag hoeven te betalen. De staatssecretaris noemde dat voor jongeren een flink bedrag.

Overige oorzaken
Veel boetes, ongeveer 0,5 miljoen, werden opgelegd vanwege parkeren/stilstaan. Daarnaast mochten verkeersdeelnemers betalen voor het negeren van een rood verkeerslicht, het niet dragen van een veiligheidsgordel, het niet dragen van een helm en ook voor het niet voeren van de juiste fietsverlichting moest ruim 50.000 keer betaald worden.

Afbeelding