Kia Soul Electric: passievol elektrisch rijden met Kia's zekerheden

DEVENTER - De volledig elektrische auto is tegenwoordig een heel volwassen segment. Kopers hebben geluk; er valt veel te kiezen en de kwaliteit en mogelijkheden van elektrische auto's zijn steeds beter. Steeds meer fabrikanten bieden elektrische varianten aan van hun meest geliefde modellen. Kia biedt nu ook de populaire Soul aan in een volledig elektrische variant.

Kia bracht de Soul in 2009 op de markt. Deze hield het midden tussen een MPV en SUV; een segment wat we tegenwoordig vaak als crossover aan zouden duiden. Een van de pioniers dus op dit vlak. Door de jaren heen heeft Kia het model steeds verder geupdate. Ieder jaar werden ze beter; met betere rijeigenschappen, betere motoren en de nieuwste snufjes waar kopers om vragen. Nu maakt de Soul een belangrijke volgende stap. Geen evolutie maar een revolutie: hij gaat volledig elektrisch.

Uitgesproken anders
Deze nieuwe Kia e-Soul kreeg een herkenbaar, eigentijds ontwerp dat past binnen de huidige designtaal van het Koreaanse merk. Het overkoepelende ontwerp is vrij rechtlijnig, wat zorgt voor een riante auto van binnen met toch respectabel praktische buitenafmetingen. De neus kreeg een wat strakkere belijning dan voorheen. De grote, rondere koplampen van de eerdere Soul werden vervangen door een kleinere lichtpartij met LED-koplampen, mistlampen en dagrijverlichting. Zelfs de zijknipperlichten in de inklapbare buitenspiegels zijn LED, voor optimale zichtbaarheid. Omdat de auto volledig elektrisch is, is de grille meer een designelement. Naast de linkerkoplamp zien we de praktisch geplaatste laadpoort voor het opladen. De wat bredere wielkasten en strakke flanken geven hem een mooi stoer uiterlijk. Aan de achterkant zien we de mooie grote L en J-vormige LED-achterlichten en een praktisch grote laaddeur. De moderne, frisse lijnen maken hem een onweerstaanbare verschijning, zeker in combinatie met de two-tone uitvoeringen of in één van de zeven carosseriekleuren die Kia biedt. De e-Soul is er ook met SUV-styling pack, met onder meer contrasterende dorpellijsten en een aparte voorbumper.