Herman, Jelly en Jan (v.l.n.r.) vormen samen met René de Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn en worden enthousiast van initiatieven die leiden tot mooie producties als Mirrewinter.
Herman, Jelly en Jan (v.l.n.r.) vormen samen met René de Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn en worden enthousiast van initiatieven die leiden tot mooie producties als Mirrewinter. Foto:

'Zitten straks met voeten in het water'

Een orkest dat speelt ín het zwembad, synchroonzwemsters die beeldende ondersteuning bieden en een verhaal gebaseerd op Griekse mythologie. Het zijn ingrediënten van de muziektheater voorstelling 'Mirrewinter'.

Nijverdal - Toen de KSW in 2019 het idee kreeg met hun orkest 'iets te doen' over de geschiedenis van Nijverdal, hadden ze niet verwacht dat dit zo'n succes zou worden. Ze wilden wel eens iets anders dan een 'gewoon' concert geven en zochten samenwerking met onder andere de Historische Kring. Voor Jan Middelkamp, Jelly Wermink, René van Hoogmoed en Herman Zwijnenberg het wisten, was 'Reuring in het Reggedal' een feit. De negen voorstellingen in en rond de buitenbaden van Het Ravijn waren stuk voor stuk uitverkocht en de reacties van het publiek overweldigend. Deze positieve lijn wilden ze voortzetten en zo ontstond in 2020 het idee voor 'Mirrewinter'. Weer een voorstelling in zwembad Het Ravijn, maar deze keer binnen.

"Het Ravijn is echt een geweldige en veelzijdige locatie", vertelt Jan. Samen met Herman, Jelly en René vormt hij de Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn. "Toen we voor 'Reuring' eenmaal op dreef kwamen, was er al snel behoefte deze stichting op te richten, om alles in goede banen te leiden. Als lid van KSW kijk ik vaak met die bril op wat we op cultureel gebied kunnen doen. Herman komt namens de Historische Kring vaak met de historische inbreng en we hebben allemaal zo onze contacten om diverse verbindingen tot stand te brengen. Dat is ons voor 'Mirrewinter' ook weer gelukt." Jan en Herman kijken elkaar glunderend aan.

Natte voeten

Dat 'Mirrewinter' in 2020 niet door kon gaan, heeft hen niet gestopt. "Daarvoor zijn we allemaal té gemotiveerd en enthousiast", vertelt Herman. "Het is prachtig om de verschillende samenwerkingen tot stand te zien komen. Wie bedenkt nou dat een orkest in een zwembad op kan treden, in samenwerking met een groep synchroonzwemsters!"

"Wij waren gelijk heel enthousiast, maar sommige orkestleden hadden zo hun bedenkingen", voegt Jan toe. "Dat wij straks met onze voeten in het water zitten, deed wel wat wenkbrauwen fronsen. Maar, net als met 'Reuring', iedereen is van de partij. Niemand wil dit missen."

'we hebben wel geleerd dat het werkt cultuur te stimuleren'

"Wat wij om ons heen veel zien, is dat de meeste culturele verenigingen de aansluiting met de jeugd missen", gaat Herman verder. "Door dit soort voorstellingen te doen, af te wijken van het traditionele, trek je nieuwe en vooral ook jongere mensen aan. En die zijn voor het voortbestaan van al die verenigingen, maar ook voor onze stichting, van levensbelang. Daarom zoeken wij zo graag de verbinding. Niet alleen om mooie voorstellingen neer te zetten, maar ook om waar mogelijk onze krachten te bundelen op het gebied van besturen en kennisoverdracht. Veel verenigingen redeneren vanuit het oogpunt 'wat hebben we te besteden'; voor dit budget kunnen we zo'n voorstelling neerzetten. Wij hebben inmiddels geleerd dat het loont af en toe een professionele kracht in de arm te nemen en dat je daar subsidie voor kunt krijgen. Voor ons is het niet langer 'wat hebben we te besteden', maar vooral 'wat hebben we te bieden'. Als je een goed verhaal hebt, is daar budget voor."

Succes

Naast de samenwerking van verschillende verenigingen, zoals voor Mirrewinter KSW, de Historische Kring en de synchroonzwemsters van ZPC Het Ravijn, spelen ook de gemeente en ZINiN een belangrijke rol in de totstandkoming van nieuwe culturele activiteiten. "Zij zien ook dat het werkt om de totale cultuur binnen de gemeente een impuls te geven en denken actief met ons mee", zegt Herman.

Dat het initiatief van de stichting en KSW weer een succes is, blijkt wel uit het feit dat alle drie de voorstellingen van Mirrewinter binnen twee weken uitverkocht waren. "We waren echt stomverbaasd toen we dat hoorden", zegt Jan. "En natuurlijk heel blij. Jammer genoeg kunnen we geen extra voorstellingen geven, anders hadden we dat zeker gedaan. Het is mooi dat het publiek deze voorstelling net zo hartelijk omarmt als de leden van KSW en de synchroonzwemsters al eerder hebben gedaan."

Mirrewinter is muziektheater waar lokale historie en dichterlijke vrijheid met christelijke klanken, heidens gejoel en tijdloze verhalen samenkomen in onze dierbare streektaal. Precies wat we nodig hebben in deze 'duustere eindjoarsdaagn'.

Afbeelding