Terwijl Mineke Broekmate spreekt, steken Trudy (links) en Sineke de kaarsjes aan. Eén voor elke persoon die genoemd wordt.
Terwijl Mineke Broekmate spreekt, steken Trudy (links) en Sineke de kaarsjes aan. Eén voor elke persoon die genoemd wordt.

‘Het is altijd een heelwaardevolle bijeenkomst’

Algemeen

NIJVERDAL - De herdenkingsbijeenkomst ‘Lichtjes in het donker’ is al jaren een begrip in Hellendoorn en Nijverdal. Woensdag 28 december om 19.00 uur vindt deze bijeenkomst weer plaats en herdenken Sineke, Trudy en Mineke samen met de gasten alle overleden dierbaren.

Mineke Broekmate begon hier jaren geleden mee, op de begraafplaats aan de Ninaberlaan. Tegenwoordig vindt de bijeenkomst plaats in het Uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan. “Door de jaren heen is er wel het een en ander veranderd”, vertelt Sineke. Samen met Trudy is zij sinds een aantal jaren de drijvende kracht achter ‘Lichtjes in het donker’. “De insteek is nog steeds dezelfde: mensen een hart onder de riem steken in een periode die voor de meesten erg zwaar is. Het is mooi met elkaar samen te zijn, niet alleen met je gemis.”

Gemis

“Juist in deze periode, met name tussen Kerst en Oud en Nieuw, is het gemis van een dierbare vaak het sterkst”, zegt Trudy. “Zeker als dit de eerste keer zonder die dierbare is. Met deze herdenkingsbijeenkomst geven we iedereen de gelegenheid op een mooie manier bij dit gemis stil te staan en hier met anderen over te praten, als ze die behoefte voelen. De ervaring leert dat veel mensen dit erg waarderen.”

“Ook voor mensen die niet dit jaar iemand verloren hebben, is het vaak een waardevolle bijeenkomst”, vult Sineke aan. “We noemen alle namen op die doorgegeven zijn, van mensen die na 15 december 2021 overleden zijn. Voor elke overledene steken we tijdens de bijeenkomst een kaarsje aan en na de bijeenkomst krijgt iedereen een graflicht om op het graf van hun dierbare te plaatsen. We lopen dan gezamenlijk naar de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan. Mensen die een dierbare aan de Ninaberlaan hebben, kunnen daar op eigen gelegenheid naar toe. Bij de begraafplaats zijn diverse vrijwilligers aanwezig voor het aansteken van de kaarsjes.”


Lichtjes

Zowel binnen als buiten worden honderden waxinelichtjes aangestoken om de bijeenkomst en de weg naar de begraafplaats sfeervol te verlichten. “Dat is soms wel een uitdaging”, zegt Trudy en kijkt Sineke met een glimlach aan. Ze herinneren zich de bijeenkomst van een paar jaar geleden nog, toen alle kaarsjes langs de weg uitgeregend waren. “Daar leer je van”, vervolgt Trudy. “We hadden de potten met de opening naar boven gezet, nu leggen we ze neer met de opening opzij. Als het dan erg koud is knappen ze wel sneller, maar de kaarsjes regenen niet meer uit.”

“Het is elk jaar weer een heel werk, dat we met heel veel vrijwilligers met liefde en dankbaarheid doen”, zegt Sineke. “Vrijwel alle medewerkers van het Uitvaartcentrum melden zich vanzelf aan, als we ons oproepje uitdoen, en veel van hun partners zijn er ook elk jaar bij. Vorig jaar hebben we het online gedaan en we waren bang dat dat afbreuk aan het geheel zou doen. Dat was gelukkig niet het geval, in tegendeel zelfs. Er waren zo’n 350 apparaten ingelogd en na afloop kregen we veel dankbetuigingen. Het was ook heel mooi, vonden we zelf. Voor elke naam die werd opgelezen hebben we een kaarsje aangestoken, terwijl de naam van diegene in beeld was. Diverse mensen hebben een foto geappt met de naam van hun dierbare in beeld. Dat raakt ons echt.”

Emotioneel

Sineke en Trudy vertellen dat de bijeenkomst emotioneel best zwaar is. “We zien tijdens die avond veel mensen voor wie wij een dienst begeleid hebben en dat brengt de nodige herinneringen met zich mee”, zegt Sineke. “In sommige gevallen is dat voor ons wel eens lastig, grijpt het ons aan.”

Namen

Iedereen die een dierbare (overleden na 15 december 2021) wil laten noemen, kan de naam vóór 24 december doorgeven via trudy@uitvaartnijverdal.nl of 0548 616631. Als u belt, spreekt u dan niet de voicemail in, maar geef uw gegevens door aan een medewerker, zodat er geen fouten gemaakt worden met de naam en sterfdatum.

Lichtjes in het donker vindt plaats op woensdag 28 december. De deuren van het Uitvaartcentrum gaan om 18.30 uur open, de bijeenkomst begint om 19.00 uur en is ook te volgen via www.uitvaartnijverdal.nl. Bij de uitgang is gelegenheid voor een vrije gift.