Met de campagne 'Kindervuurwerk bestaat niet' wil de overheid duidelijk maken dat ook fop- en schertsvuurwerk slachtoffers maakt.
Met de campagne 'Kindervuurwerk bestaat niet' wil de overheid duidelijk maken dat ook fop- en schertsvuurwerk slachtoffers maakt.

Bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’

Algemeen

TWENTE - Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47 procent van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. 

F1-vuurwerk is mede door de vele jonge vuurwerkslachtoffers verboden voor kinderen onder de 12 jaar. Maar weinig mensen weten dat, ziet het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie en VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, pleiten samen voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start daarom dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.

Een ‘onschuldig’ sterretje

Afgelopen jaar, toen er sprake was van een vuurwerkverbod, steeg het letsel door categorie F1-vuurwerk, blijkt uit onderzoek. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-vuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72% van de slachtoffers van F1-vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan de twee derde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-vuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten.

Zo mag het wel

Vanaf 12 jaar is het toegestaan om F1-vuurwerk te kopen en af te steken, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit fop- en schertsvuurwerk. Een open vlam kan het product snel doen ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Houd tijdens het afsteken minimaal 1 meter afstand van mens en dier (voor F2-vuurwerk/oudejaarsvuurwerk geldt 8 meter afstand en minimaal 16 jaar). Kijk voor overige tips op 

www.rijksoverheid.nl/vuurwerk