Herman Zwijnenberg met een van zijn gekoesterde boeken. Op de achtergrond boekenkasten die al vol staan met veel van zijn boeken.
Herman Zwijnenberg met een van zijn gekoesterde boeken. Op de achtergrond boekenkasten die al vol staan met veel van zijn boeken. Foto: A. van Ipenburg

‘Had de beschikking over een prachtige bibliotheek’

Algemeen

NIJVERDAL - Kratten vol boeken verhuizen van de kofferbak van Herman Zwijnenbergs auto naar de studieruimte van d’Oale Pastorie, het nieuwe onderkomen van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN). Boeken over Nijverdal, Hellendoorn, Twente, Overijssel, textielindustrie, havezaten... Twintig jaar verzamelen leverde een prachtige bibliotheek op en nu is het tijd voor een overdracht.

“In de jaren dat ik voor de provincie Overijssel werkte, had ik de beschikking over een prachtige, uitgebreide bibliotheek”, vertelt Herman. “Maar dat realiseerde ik me pas toen ik ergens anders ging werken. Ik vond het interessant van zaken waar ik aan werkte de achtergrond te kennen. Dingen in een groter geheel te zien. Bij de provincie Overijssel ging ik dan naar de bibliotheek, vertelde de bibliothecaresse wat ik zocht en kreeg dat voor me op tafel. Mijn volgende werkgevers kenden die luxe niet. Ik heb altijd graag gelezen en de belangstelling voor boeken over Overijssel was flink aangewakkerd. Dus struinde ik regelmatig boekenmarkten af en heb zo de afgelopen twintig jaar flink wat boeken verzameld. Gelukkig heb ik flink wat ruimte in huis, maar die begint wel vol te raken. Daarbij vroegen mijn kinderen een paar jaar geleden wat ze met die boeken moesten doen, mocht ik ‘uit de tijd komen’. Dat heeft me wel aan het denken gezet. Ik wilde mijn verzameling niet zomaar bij het oud papier terecht laten komen.”

Studieruimte

Na zijn pensionering is Herman actief betrokken geraakt bij de Historische Kring en de totstandkoming van het Historisch Centrum. “Toen de plannen voor een leeszaal/studieruimte steeds meer vorm kregen, wist ik dat mijn boeken daar op hun plek zouden zijn. Het motto van de Historische Kring is ‘we zetten de vensters open’ en daar draag ik zo aan bij. Het is een heel diverse collectie, omdat ik me niet beperk tot informatie over de geschiedenis van alleen de gemeente Hellendoorn. Mijn interesse ligt vooral in het perspectief. Welke uitwerking hebben ontwikkelingen in Twente, Salland of Overijssel op Hellendoorn, Nijverdal of een van de andere kernen gehad? En omgekeerd, hoe hebben gebeurtenissen in onze gemeente de regio beïnvloed? Zo ben ik een keer bezig geweest met armoede in Hellendoorn en kwam ik terecht bij een boek over vakbonden in Overijssel. Die verbindingen vind ik prachtig.” Hij kijkt naar een van de boekenkasten, alsof hij het aangehaalde boek er zo uit kan pakken.

Orde op zaken

“Weet je wat ik nou echt leuk vind?” vraagt hij met een grote lach op zijn gezicht. “Dat ik nu een echt overzicht krijg van de boeken die ik heb. Of had.” Hij gebaart naar een vrijwilliger die op de computer bezig is. “Wilco nummert alle boeken en maakt een overzicht in de computer, zodat iedereen ook heel makkelijk kan zoeken of een bepaald boek hier aanwezig is. Ik wist altijd wel ongeveer wat ik had, maar zo’n overzicht is echt geweldig!”

Herman vertelt over de boekenmarkten die hij bezoekt en dat de mensen in ‘het wereldje’ hem al aardig kennen. “En andersom ook. Dan kom ik bij een kraam en zie bijna in één oogopslag dat er niets voor mij bij ligt. Regelmatig zegt zo’n verkoper dan dat ik even bij ‘die en die’ kraam moet kijken, dat daar wel iets voor mij tussen zit. Zo heb ik echt al de mooiste boeken gevonden.” Hij pakt een boek uit een van de kratten die hij net samen met Wilco naar binnen heeft gebracht. “Dit boek was er slecht aan toe, maar is nu weer prachtig gerestaureerd.” Hij bladert liefdevol door het boek. “Gelukkig krijgen mijn boeken hier nu een mooie plekje en kan ik er zelf nog volop van genieten. Ze hebben hier een mooie leeszaal/studieruimte gerealiseerd, die tijdens openingstijden natuurlijk voor iedereen toegankelijk is.”

Opening

Op zaterdag 8 oktober zal burgemeester Jorrit Eijbersen Historisch Centrum d’Oale Pastorie officieel openen. Vervolgens kan iedereen op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur (reguliere openingstijden) een kijkje nemen in het prachtig verbouwde pand, de expositie bewonderen en gebruik maken van de leeszaal/studieruimte.

Als openingsexpositie is gekozen voor foto’s uit het boek ‘Hellendoorn van A tot Z’, van Dinand Webbink, over diverse plekken in onze gemeente.

hkhn.nl