Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veilig versieren in de eigen straat

Wie rondkijkt in veel woonwijken ziet weer vrolijk aangeklede woningen voor de kerstdagen. Met buurt-kerstbomen, slingers met lichtjes, volop kerstkransen en andere gezelligheid. We genieten niet alleen binnenshuis van de kerstdagen, maar laten ook graag de buurt delen in de vreugde. Wel is het belangrijk om enkele punten in gedachten te houden.

TWENTE - De Brandweer Twente en andere hulpdiensten waarschuwen jaarlijks voor het brandveilig en niet-hinderlijk versieren zowel binnen als buiten huis. Zij zien namelijk dat mensen nog vaak wat fouten maken.

Het is onder meer belangrijk om eventuele slingers of verlichting boven de weg zo hoog mogelijk op te hangen. Dus ook voor het WK is het nog even relevant. De minimale hoogte voor versiering is 4,2 meter. Daarnaast moet er minimaal 3,5 meter ruimte zijn tussen versieringen die op of aan de weg staan. Zo kunnen hulpdiensten goed door de straat rijden.

Zorg er verder voor dat versieringen niet het zicht belemmeren op overig verkeer, maar ook niet op dingen zoals de straatnaamborden of huisnummers. Hulpdiensten hebben vaak nu al moeite om een woning te vinden door slecht leesbare huisnummers, wat alleen maar lastiger is wanneer een nieuwe kunstboom in de voortuin dit bemoeilijkt.

Voor het verlichten van de buitenversiering is het belangrijk om goedgekeurde verlichting en kabels te gebruiken. Hang dus niet zomaar de verlichting aan een haspeltje dat je normaal binnen gebruikt; dit is een goede manier om kortsluiting te krijgen. Gebruik alleen goedgekeurde verlichting zoals met het KEMA-keurmerk. Bij het tuincentrum kan men passend adviseren over het gebruik van de juiste, veilige buitenverlichting. 


Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is. Rol kabelhaspels bij gebruik geheel af; deze kunnen namelijk warm worden bij gebruik, wat brand of kortsluiting kan veroorzaken. Plaats geen verlichting die warm wordt in de buurt van dingen die makkelijk in brand kunnen vliegen. Zorg verder dat bekabeling zo ligt zodat niemand er over kan struikelen. Kabels leggen over het trottoir is uiteraard uit den boze; u bent verantwoordelijk wanneer iemand over uw kabel struikelt en hierdoor letsel oploopt. Er is ook buitenverlichting op batterij verkrijgbaar, wat handig is wanneer u ergens een vrijstaande boom wilt versieren voor een korte tijd.

Leg geen kabels over trottoir waar mensen struikelen


Misschien ten overvloede: het is niet toegestaan om stroom af te tappen van bijvoorbeeld een lantaarnpaal, stroomkast of dergelijke, ook niet wanneer u een gezamenlijke boom op gaat zetten. Maak goede afspraken met de buren over het eventueel delen van dit soort kosten als men gezamenlijk wil versieren rond de feestdagen.

Pen