Afterparty special olympics nationale spelen 2022 (Foto: Emiel Muijderman).
Afterparty special olympics nationale spelen 2022 (Foto: Emiel Muijderman). Foto: Emiel Muijderman

Special Olympics weer in Twente?

De regio Twente heeft de ambitie uitgesproken om de Special Olympics World Summer Games in 2035 in Nederland te organiseren.

TWENTE - Special Olympics World Summer Games is een internationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de World Games komen zo'n 8.000 sporters uit de hele wereld in actie. In 2023 vinden de World Summer Games in Berlijn plaats en komt Friso Roeleveld uit Hengelo in actie op het onderdeel atletiek.

Van 10 juni tot en met 12 juni 2022 transformeerde Twente in ‘Special Olympics’ Twente. Ruim 3.000 sporters met een verstandelijke beperking en hun coaches kwamen vanuit alle windstreken een weekend lang strijden om het eremetaal. Het weekend stond bol van hoogtepunten.

Al snel werd duidelijk dat er niet alleen door de sporters in Twente een ongekende prestatie is geleverd, maar ook door de organisatie, de duizenden vrijwilligers en betrokkenen. In 2018 werd een weg met een lange aanloop ingeslagen. De 14 samenwerkende Twentse gemeenten hadden destijds de ambitie geformuleerd om door middel van de Special Olympics Nationale Spelen, een positieve impact te willen maken op het inclusieve sport- en beweegklimaat. 


Twentse organisatie scoort hoge cijfers
Uit evaluatieonderzoek van Special Olympics Nederland blijkt dat de Twentse organisatie hoge cijfers in ontvangst mag nemen. Zo gaven de deelnemende verenigingen een cijfer van een 8,2. De technisch gedelegeerden, die ondersteunden op sporttechnisch vlak, gaven de toernooicommissies 8,8 als waardering.  Uit media en PR monitoring blijkt dat de Special Olympics Nationale Spelen 6,3 miljoen euro aan mediawaarde heeft gegenereerd in het jaar 2022. Tijdens het weekend had de Nationale Spelen een social mediabereik van 2 miljoen mensen. Projectdirecteur Maaike Heethaar: "Ongekende cijfers, zeker als je nagaat dat de begroting ‘slechts’ 1,9 miljoen euro was. Een fantastische waardering voor allen die hier vol overgave aan hebben bijgedragen. En natuurlijk een enorme positieve spin-off voor de G-sport, waarop verder kan worden voortgeborduurd."

Verenigingen hebben nieuw sportaanbod geïntegreerd


Direct en indirecte impact
Om inzicht te krijgen in wat de impact was van de Special Olympics Nationale Spelen op het aangepaste sport en bewegen in Twente, heeft de Hogeschool Windesheim in opdracht vanaf 2021 onderzoek gedaan. Het onderzoeksteam kwamen onder andere met de volgende conclusies: "De Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 heeft zowel voor, tijdens als na het evenement directe en indirecte impact gehad op deelnemers, sportaanbieders en betrokken organisaties. Het bood deelnemers een podium om te stralen, heeft sportaanbieders aangemoedigd zich meer in te spannen voor de doelgroep en bij betrokken organisaties het urgentiebesef van samenwerken aan passend sporten bijgebracht."


Concrete effecten
De concrete voorbeelden van de positieve effecten waar de Nationale Spelen direct en/of indirect invloed heeft gehad zijn talrijk. Zoals meer aanwas van nieuwe leden en vrijwilligers bij onder andere Only Friends Twente. Zij groeide van 12 naar 81 leden. MPM Hengelo heeft tevens een flinke groei gemaakt voor het framerunnen, met een groeipercentage van 300%.

Eredivisionist Jolly Jumpers is inmiddels gestart met G-basketbal in samenwerking met Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen. Meerdere hardloopevenementen hebben sinds 2022 een G-loop structureel opgenomen in het programma en in Wierden is er een nieuw voetbaltoernooi geboren. Daarnaast onderzoeken meerdere gemeenten en verenigingen om nieuw aangepast sportaanbod te integreren bij de vereniging.


Special Friends Sportdag 10 juni 2023
De Special Olympics Nationale Spelen hebben impact gemaakt en dankzij de overtuiging binnen de 14 Twentse gemeenten, blijft de regionale samenwerking de komende jaren op de agenda. Zo kondigde de organisatie in samenwerking met haar partners een nieuwe sportdag aan om naar uit te kijken. Op zaterdag 10 juni 2023 zal in het FBK-Stadion de Special Friends Sportdag worden gehouden. Een sportieve dag met entertainment, bekenden, kennisuitwisseling en bovenal veel plezier.

Pen