Bakker Jan Render (links) en broer Herman. Na 125 jaar komt er een eind aan deze Rijssense familieonderneming. Foto: Jan Render
Bakker Jan Render (links) en broer Herman. Na 125 jaar komt er een eind aan deze Rijssense familieonderneming. Foto: Jan Render Foto: Jan Render

Bakker Render stopt na 125 jaar

Algemeen

RIJSSEN - De winkel van warme bakker Render aan de Enterstraat heeft zijn langste tijd gehad. Bakker Jan Render vindt het na 50 jaar werken in de bakkerij welletjes. In een vraaggesprek met Gerard Voortman voor de nieuwste Havezate Kroniek, het magazine van het Rijssens Museum, laat Render (67) weten dat hij geen opvolgers heeft en daarom de winkel sluit. 

Jan Renders opa, Kloarn Hendrik, startte de winkel in 1898. “Hij had als hobby het houden van rundvee in de Waterhoek en hij werkte ook nog bij de steenfabriek van Struik, de Plèsse aan de Enterstraat.” 

Plezier

Wat dat betreft zijn de tijden wel veranderd en moet er veel moeite worden gedaan om het hoofd boven water te houden. Overigens heeft Jan Render zijn werk altijd met veel plezier gedaan. “Ik ben nooit chagrijnig.”

Ondanks de zeer afwijkende werktijden van een warme bakker die alles nog zelf maakt. In het interview is te lezen wat er met de winkel gaat gebeuren. Verder in de Kroniek een nieuw deel over het grafmonument van de Van Ittersums in de Schildkerk van de hand van Jan Smalbrugge. In de rubriek Aandere Tieden gaat het over de cafetaria’s van Rijssen, onder andere Mel-Ebert, Köster-Freark en Pieleampke. In de bijnamenrubriek wordt een poging gewaagd de herkomst te achterhalen van de bijnaam de Freuln. In de dialectrubriek geven lezers een oplossing voor de begrippen zweetleppel en tichelwoark.

Koedijk

Wim Vlogtman schreef een verhaal over de firma Koedij, tabaksfabriek aan de Grotestraat. Het gaat om het pand dat nu de Stadsboerderij is. Op een van de foto’s staat het pand voor de grote metamorfose. Je weet niet wat je ziet. Verder een interview van 20 jaar geleden met Kees Bos, kunstenaar, jager, natuurliefhebber en eigenaar destijds van het Natuurdiorama. De in 2002 overleden Bos bleek over een vooruitziende blik te beschikken. Oud-gerechtsdeurwaarder Norbert Tijhuis vervolgt zijn speurtocht naar de historische achtergronden van de familie Tijhuis.

Ab van den Noort

Oud-brandweerman Henk van den Noort start een artikelenserie over zijn vader, wijlen Ab van den Noort, die ook brandweerman was en tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider werkte in Duitsland en Oostenrijk. 

Gratis voor vrienden

De Havezate Kroniek is ook verkrijgbaar in de boekhandel en verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor vrienden van het museum. Wie dit jaar nog vriend wordt, betaalt pas volgend jaar. Aanmelden kan per mail op vrienden@rijssensmuseum.nl Of door het invullen en opsturen van het ingevoegde formulier. Aanmelden kan ook tijdens de openingsuren van het museum aan de balie aan de Kasteellaan 1.