Ergotherapeut Sophie Hobert en Fysiotherapeut en praktijkhouder Bas Woesthuis zijn allebei blij met de samenwerking.
Ergotherapeut Sophie Hobert en Fysiotherapeut en praktijkhouder Bas Woesthuis zijn allebei blij met de samenwerking.

Samenwerken voor de beste zorg

Algemeen

RIJSSEN - Ergotherapeut Sophie Hobert (24) uit Raalte werkt sinds een jaar bij Fysiozorg, gevestigd aan de Roelf Bosmastraat 39 B in Rijssen. Samen met de fysiotherapeuten en de diëtiste werkt zij aan de beste patiëntenzorg. “Dat betekent dat wij de zorg voor de patiënt veel op elkaar kunnen afstemmen. De fysiotherapeut zorgt voor de lichamelijke behandeling, de diëtiste kijkt naar een afgestemd voedingspatroon en zelf bekijk ik met name de thuissituatie, de zelfredzaamheid en het behoud van zelfstandigheid.”

Ergozorg Rijssen is dus een onderdeel van Fysiozorg Rijssen en Sophie doet dit met veel plezier. “Deels werk ik in Rijssen en deels in het ziekenhuis MST in Enschede. Het is een prettige combinatie. Wat Rijssen betreft ben ik vaak op bezoek bij de mensen aan huis. Natuurlijk ontvang ik ook patiënten in onze praktijk, maar een belangrijk deel van ergotherapie is dat je kunt kijken hoe de thuissituatie bij mensen is. Zo worden activiteit en omgeving beter op elkaar afgestemd. We bekijken samen wat de mogelijkheden zijn betreft huishoudelijk werk en de dagelijkse activiteiten.” 

Sophie geeft aan dat er bij huishoudelijke klusjes, eten koken, aan- en uitkleden en douchen gekeken wordt naar welke hulpmiddelen die zij hierbij kunnen inzetten. “Maar ook het zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B is belangrijk. Denk hierbij aan het leren omgaan met een scootmobiel, driewielfiets, rolstoel et cetera, het verkleinen van valrisico’s in huis en het omgaan met vermoeidheidsklachten. Bij psychische klachten kan men tevens moeite ervaren om deze doorgaans gewone handelingen uit te voeren.”

Aandoeningen

Er zijn verschillende factoren en/of aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de ‘normale’ dagelijkse handelingen minder vanzelfsprekend kunnen zijn. “Neem nu bijvoorbeeld de revalidatie van de long covidpatiënten. Dit is een nieuwe groep binnen Fysiozorg waar zowel de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de diëtist betrokken zijn. Ook zien wij veel mensen die genezen zijn van kanker. Zij ervaren daarna vaak nog een moeilijke periode. Zowel lichamelijk als emotioneel heeft dit een grote impact en men is vaak nog erg moe om al het werk weer op te pakken.” Daarnaast zijn er aandoeningen zoals artrose, reuma, COPD, hersenletsel et cetera waar men mee te maken kan krijgen. Of ouderdomsverschijnselen, van wie de één veel hinder ondervindt en de ander minder. 

Samenwerken

Fysiotherapeut en praktijkhouder Bas Woesthuis is blij met de samenwerking met Sophie. “Door samen onder één dak te werken, kunnen we snel schakelen om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. We behandelen veel patiënten samen en ook de patiënten zelf ervaren het als goede zorg, waarbij we elkaar goed aanvullen.”

Geen wachtlijst

Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is voor iedereen rechtstreeks toegankelijk, zonder verwijzing van de huisarts. Sophie: “Fijn om te weten is dat we bij ergotherapie op dit moment geen wachtlijst hebben.” Voor meer informatie: www.fysiozorg.nl/ergotherapie