CU-raadslid Tonnie Rozenkamp stelt een duurzaamheidslening voor tijdens de begrotingsbehandeling voor 2023.
CU-raadslid Tonnie Rozenkamp stelt een duurzaamheidslening voor tijdens de begrotingsbehandeling voor 2023. Foto: jan Joost

Duurzaamheidslening voor huizen tot 1 miljoen

Op initiatief van de ChristenUnie komt er een duurzaamheidslening voor huizen met een waarde tot maximaal 1 miljoen euro. 

RIJSSEN -  Tijdens de begrotingsbehandeling zei Rozenkamp dat de gemeente de burgers wil helpen met het verduurzamen van woningen en de overstap naar schone energie. 

Wie dat wil kan voor de financiering een beroep doen op het Warmtefonds en commerciĆ«le aanbieders. Maar daar ligt de grens bij een verzamelinkomen van 45.000 euro. 

Rozenkamp wil huiseigenaren met een woningen tot een waarde van 1 miljoen euro gelegenheid geven een duurzaamheidslening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. Het voorstel van Rozenkamp werd mede ingediend door CDA, PvdA Groen Links en Gemeentebelang. Ook de SGP steunde het voorstel. Raadslid Sander Haase adviseerde kritisch te kijken naar de besteding van de gelden, "want luchtwarmtepompen, airco's dus, kunnen in de zomer ook voor niet-duurzame doeleinden worden gebruikt. Het geld moet besteed worden aan zaken waarvoor het bedoeld is."