Afbeelding
Foto:

Huis-aan-huiskrant het beste gelezen

We hebben tegenwoordig veel mogelijkheden om het nieuws tot ons te nemen. Een breed aanbod van landelijke omroepen, radiozenders, sociale media, nieuwssites... te veel om op te noemen. Maar vaak vertellen ze niet wat we écht willen weten: wat er speelt in onze eigen gemeente, onze eigen buurt. Dit is dé kracht van de lokale huis-aan-huisbladen; zij hebben ook nu nog steeds het grootste bereik met lokaal nieuws.

TWENTE - Het Commissariaat van de Media presenteerde onlangs het onderzoek 'De staat van de lokale nieuws- en informatievoorziening 2022'. Hieruit blijkt dat de huis-aan-huisbladen zoals deze krant het hoogste bereik hebben, gevolgd door de regionale publieke omroepen en regionale dagbladen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 10.343 respondenten door heel Nederland en is daarmee representatief.

Meer dan 80 procent van de Nederlanders heeft een interesse in lokaal nieuws volgens het onderzoek. De huis-aan-huisbladen hebben voor hun lezers wat dat betreft een belangrijke toegevoegde waarde: zo brengen zij écht lokaal nieuws en achtergronden wat je nergens anders leest. Bijvoorbeeld over het huwelijksjubileum van de buurman, het aanbod van de winkels in je wijk en uiteraard het nieuws van je eigen gemeente. Zo weet je precies wat er speelt in je eigen omgeving. Bovendien zijn de kranten erg laagdrempelig; iedereen kan ze gratis lezen en goed geïnformeerd blijven. Een duur abonnement is niet nodig.

In tijden van vergaande digitalisering heeft ook het gedrukte woord nog zeker zijn plaats: ruim 90 procent van de respondenten die de kranten als belangrijkste informatiebron noemen, kiezen voor het lezen op papier. Naast het brengen van lokaal nieuws en achtergronden is het dus ook een goede manier voor lokale ondernemers om zichtbaar te blijven bij hun directe klanten. Zeker omdat lang niet iedereen reclamefolders ontvangt tegenwoordig.

Dat de lokale huis-aan-huiskrant ook nu nog populair is bij lezers én adverteerders is geen verrassing voor Dick Hüve van DWF Media, uitgever van onder meer de Hart-kranten, Almelo's Weekblad, Hengelo's Weekblad en Huis aan Huis Enschede. "We hebben een sterke lokale redactie die midden in de samenleving staat. We maken nieuws voor een brede doelgroep met de typisch Twentse nuchterheid en investeren in het maken van unieke verhalen. Dat is het geheim van een goed gelezen krant: nieuws wat mensen écht in hun hart raakt."

Ondanks de huidige uitdagingen waar de sector mee kampt, zoals de hoge prijzen voor papier en energie, ziet de branche zich zeker gesterkt door de uitkomsten van het onderzoek. Ze tonen aan dat de huis-aan-huiskranten nog steeds een écht bestaansrecht hebben in het lokale nieuwsaanbod, nu en in de toekomst.

Pen