De kerkzaal van hervormd centrum de Ark in de wijk Veeneslagen met de luidsprekerkasten links en rechts van de kansel.
De kerkzaal van hervormd centrum de Ark in de wijk Veeneslagen met de luidsprekerkasten links en rechts van de kansel. Foto: Gerrit Kraa

De Ark past goed in een opbouwwijk

Algemeen

RIJSSEN - De Ark werd gebouwd in de wijk Veeneslagen, aan het begin van de 21ste eeuw. Om precies te zijn: de eerste paal werd op 18 november 1999 geslagen door ds. Van het Goor. 

Het ontwerp was van de architectengroep BDC in Rijssen, de bouw werd gerealiseerd door de firma Ter Steege, al evenzeer uit Rijssen. De kerk werd in gebruik genomen op 15 september 2000. Het gebouw werd getypeerd als “modern vormgegeven, passend in een opbouwwijk”.

Er is een kerkzaal waar, afhankelijk van twee extra ruimtes achter schuifdeuren zo’n 500 gemeenteleden de kerkdienst kunnen meebeleven. Ook hier weer het Woord centraal, als vanzelf wordt het oog gericht op de kanselpartij. De stoelen staan groepsgewijs gericht in die richting.

Hagioscopen

Links en rechts van de kansel zijn twee rechthoeken uitgespaard. Hagioscopen? In de Schildkerk bevindt zich in de oostelijke muur een dichtgemetselde nis, een hagioscoop, letterlijk ‘heilig zicht’. Er zijn diverse theorieën over die Middeleeuwse vensters, die in Twentse kerken uit die tijd te zien zijn, onder andere in Delden en in Oldenzaal. Ook aan de oostkant. Die openingen zouden bedoeld zijn om outcasts de kans te bieden toch iets mee te beleven van de mis. Onwaarschijnlijk, omdat die opening dan (althans in Rijssen) hinderlijk hoog is. Een andere theorie: het morgenlicht kon op een bepaalde tijd precies licht werpen op het (toenmalige) altaar. Weer een andere theorie: het licht van het evangelie is niet alleen voor de gelovige levenden in de kerk, maar ook voor de doden erbuiten, op het kerkhof, destijds te vinden aan de zijde van de hagioscoop.

Redding

Door de invulling van de twee rechthoeken, met een glas in lood-voorstelling zijn het eigenlijk twee hagioscopen, indringende beelden die van binnenuit laten zien waarom dit gebouw de Ark genoemd wordt: er is redding voor de gelovigen, links uitgebeeld met beelden over de zondvloed. En rechts het beeld van de Redder uit de Openbaringen, met beelden over de wederkomst. Zie Wikipedia! Als het zonlicht binnenvalt via de gekleurde stukjes glas geeft dat een prachtig effect. En voor kinderen die iets willen tekenen, kan ’t voorbeeld navolging vinden.

Bescheiden

Want orgelpijpen tellen in een orgelfront lukt niet: de orgelmuziek komt vanaf de zijkant van de galerij terecht in twee bescheiden ogende luidsprekerkasten, links en recht van de kansel. Voor de lagere tonen is er een onzichtbare woofer achter de kansel. 

Pieter den Hertog

De kleurige glasramen zijn ontworpen door de Rijssenaar Pieter den Hertog. In de hal is nog een kunstwerk geplaatst: ook een ontwerp van Pieter, door nijvere handen van gemeenteleden tot stand gekomen. 

Overigens: in de oude Walkerk had het orgel 156 frontpijpen…

Gerrit Kraa