Afbeelding

Kiekn wat wordt

Algemeen

Soms heb je zo’n dag. Nee, dan bedoel ik niet zo’n dag, die heb ik ook natuurlijk. Nee, ik heb het over een dag waar je ‘s avonds met extra tevredenheid op terugkijkt. Omdat je iets geleerd hebt. Wat helpt te relativeren, over na te denken of direct toe te passen. Of een inzicht dat je angst wegneemt.

Op onze scheurkalender stond vandaag ‘Het grootste risico dat je kunt nemen is geen enkel risico nemen.’ Hoe waar is dat? Want zijn we met zijn allen vaak niet te bang? Om los te laten, in het diepe te springen (ik heb dat zelfs letterlijk) of om dat ene risico toch te nemen. En maar te denken, in goed Riessens; kiekn wat wordt.

Zo plakte mijn oude directeur bij een van mijn collega’s een briefje op het bureau: ‘Angst is een slechte raadgever’. En zo is het natuurlijk. Angst kan ons verlammen. Ook een klein beetje angst. Om af te gaan. Rare vragen te stellen. En dat is jammer. Want als je die angst loslaat wordt het makkelijker weer zo’n dag!

In dat opzicht kunnen we veel leren van kinderen. Op de leeftijd van een jaar of vier stelt een kind maar liefst 300 vragen per dag. Zodra een kind naar de basisschool gaat, stopt het vrij snel met zoveel vragen stellen. Waarom? Omdat de leerling vanaf dat moment afgerekend wordt op zijn of haar antwoorden. Dat belemmert de creativiteit. En probeer die op latere leeftijd nog maar eens terug te vinden. Tegen de tijd dat ze zestien zijn vragen ze alleen nog maar ‘Wat eten we?’ En inderdaad, dan worden we afgerekend op het antwoord!

Juist vanuit kinderlijk eenvoudige vragen komen de beste ideeën naar voren. En vanuit rust. Na twintig minuten niets doen schijnen de beste ideeën naar boven te borrelen. In zo’n moment van stilte en nietsdoen kreeg J.K. Rowling – tijdens een saaie treinreis - haar idee voor een boek over een tovenaarsjongen.

Rust is dus belangrijk. En het gaat nog verder dan twintig minuten. Zo hoorde ik dat als je jezelf voor het slapengaan een vraag stelt, je brein traint om diezelfde nacht nog het antwoord bij elkaar te fantaseren. Goede tip voor politici lijkt me.

Hoe dan ook, ik neem vanavond direct het risico. Dan wordt het morgen vast weer zo’n dag. Kiekn wat wordt!

Margreet Koster
Communicatieadviseur
en tekstschrijver
margreet@communicatieschakel.nl

communicatieschakel.nl