Afbeelding

Varen tijdens Beleefweek

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN De week van 1 tot en met 8 oktober staat in het teken van De Beleefweek. Ontdek het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal in de prachtige kleurige herfst tijdens de Beleefweek. Geniet van het bos en de heide, de prachtige vergezichten, landschappen en de dynamische rivier De Regge. 

De Beleefweek is een ontdekkingstocht door een groot gebied. Van Ommen tot Diepenheim en van Raalte tot Almelo. Er worden meer dan veertig activiteiten georganiseerd, waarvan twintig speciaal en alleen te boeken in deze Beleefweek. Uniek dus!

Vroege natuurvaart

Eén van deze activiteiten is het varen bij zonsopkomst op de Regge met de Enterse Zomp ‘Regt door Zee’. Geniet in het ochtendgloren van de natuur vanaf het water. Voor de natuurliefhebbers start op zaterdag 1 en 8 oktober om 9.30 uur (tot 12.00 uur) een vaartocht over de Regge bij de botenloods bij ’t haventje van de Pelmolen. Voor mensen die houden van stilte op het water en het ontwaken van de natuur in het Reggedal is er tijdens de Beleefweek Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal de Vroege Natuurvaart. Aan boord is een IVN-natuurgids, die de passagiers wijst op de planten en dieren in en op het water en langs de oevers. Minimaal aantal deelnemers is 10 personen, maximaal 22 personen. Prijs: 6,- euro per persoon.

Unieke vaartochten

Tevens zijn er een aantal vaartochten in deze Beleefweek waarvoor men niet vooraf hoeft te boeken. Een unieke vaartocht over De Regge. Daar waar in Venetië de gondel het traditionele vaartuig is en de punter in Giethoorn is de Enterse Zomp dat voor de Regge. Enterse zompen zijn platbodems die aan weinig water genoeg hebben en waarmee door de eeuwen heen de Regge werd bevaren. In 1986 is weer een echte zomp gebouwd de ‘Regt door Zee’, die plaats biedt aan 25 personen. De vaste ligplaats is bij het haventje bij Pelmolen Ter Horst in Rijssen. Al deze vaarten zijn in combinatie te doen met een bezoek aan Pelmolen Ter Horst. Combikaarten kosten 5,- euro, verkrijgbaar bij de molen. Ga je alleen varen, dan zijn de kaarten voor 4,- euro verkrijgbaar bij de boot. Ga voor online boeken voor de vroege natuurvaart of voor meer informatie naar www.entersezomp.nl.