Afbeelding
Foto:

Hoe verliep de najaarscompetitie?

Een seizoen in de tafeltenniscompetitie bestaat uit tien wedstrijden. De competitie wordt gespeeld in een poule van zes teams, die op sterkte worden ingedeeld. De sterkte van een team is het gemiddelde van de ELO-rating die elke speler heeft. Als er een wedstrijd wordt gewonnen stijgt het aantal punten, afhankelijk van de sterkte van een tegenstander. Bij winst op spelers met een lagere ELO-rating kunnen tot 8 punten worden verdiend; bij winst op spelers met een hogere rating kan dit oplopen tot ruim 60 punten! De sterkste spelers in Nederland hebben een ranking van circa 2500 punten.

WIERDEN - Kijken we naar Effekt’74, dan deden er tien seniorenteams mee in de najaarscompetitie van 2022. Het 1e team speelde in de landelijke 3e divisie, de overige teams in de regionale klasses: van hoofdklasse tot en met 6e klasse. Hierdoor kan iedereen op zijn of haar niveau in de competitie spelen. 

Dit seizoen kende Effekt vier teams die kampioen werden en drie teams die degradeerden. En in praktische elke poule was het spannend tot het eind. De degradanten waren team 1 (vorig jaar gepromoveerd), team 2 (van hoofdklasse naar promotieklasse) en team 8 (van 4e klasse naar 5e klasse). Teams 3 (naar promotieklasse), 6 en 7 (beiden naar 3e klasse) en team 9 (naar 5e klasse) werden kampioen.

Team 1 degradeerde weliswaar maar de gemiddelde ELO-rating steeg met 46 punten (tot 1667 punten). Alle spelers eindigden in de plus, wat aangeeft dat het team, ondanks de degradatie, beter heeft gepresteerd dan verwacht mocht worden. Teams 2 en 8 bleven qua ranking praktisch gelijk, wat weergeeft dat ze naar vermogen hebben gespeeld. 

Van de kampioenen mag verwacht worden dat de teamrating stijgt. Dit was bij alle kampioenen het geval, waarbij in team 3 de rating van Jasper Woolderink met meer dan 100 punten steeg naar 1380. Bij team 6 en 7 steeg de gemiddelde rating wel iets maar niet spectaculair. Hier waren de grootste winsten voor Patrick Tolsma (+31) en Richard Tjipjes (+61). In team 9 viel de stijging van Lisanne te Wierik op. Haar rating steeg met 84 punten tot 676 punten. De grootste stijging in punten was er overigens voor een speler van team 10. De rating van Tom Sloetjes steeg met 163 punten tot 511 punten.

Doordat zowel de teamrating als de individuele rating wordt meegenomen, staat er in iedere wedstrijd meer dan alleen teamwinst of verlies op het spel. Voor elke speler heeft de uitslag gevolgen voor zijn of haar rating en dat telt ook!

van alle teams die kampioen werden steeg de ELO-rating

Al met al een goed seizoen voor Effekt'74. De voorjaarscompetitie start half januari. Tot die tijd worden er een aantal activiteiten georganiseerd voor de leden van Effekt. Op 16 december komt Game 11, leverancier van materialen, langs in Wierden, waarbij nieuw materiaal getest en eventueel aangeschaft kan worden (voor iedereen toegankelijk). Op 7 januari staan de clubkampioenschappen op de agenda en op 13 januari wordt er een dubbelspeltoernooi gehouden.

Pen