Koster Lammert Wessels aan de stamtafel in gebouw Hebron, waar menigeen regelmatig even aanschuift.
Koster Lammert Wessels aan de stamtafel in gebouw Hebron, waar menigeen regelmatig even aanschuift. Foto:

Koster Wessels gaat met pensioen

Op zondag 18 december neemt koster Lammert Wessels van de Hervormde Dorpskerk in Wierden tijdens de ochtenddienst afscheid van de gemeente in zijn functie als koster. Na ruim 31 jaar binnen deze gemeente werkzaam te zijn geweest, gaat hij nu genieten van een welverdiend pensioen.

WIERDEN - “Op 10 december word ik 65 jaar en vind ik het na totaal vijftig jaar werken, waarvan 31 jaar als koster, mooi geweest”, aldus Lammert. Ergens zal hem dit nog wel een dubbel gevoel geven, geeft hij aan, zittend aan de stamtafel in gebouw Hebron naast de kerk waar menigeen geregeld even aanschuift, maar hij blijft als gemeentelid natuurlijk wel bij de kerk betrokken.

Roeping

Hij noemt zijn baan als koster een roeping omdat hij vanaf zijn vijftiende levensjaar eerst heel ander werk deed. “Eerst in een bloemenzaak, vervolgens bij de groenvoorziening binnen de gemeente Wierden en daarna nog in een groothandel voor tuinartikelen in Nijverdal. Daarnaast heb ik opleidingen gevolgd binnen de groenvoorziening waaronder de hoveniersopleiding. Ik moet zeggen dat ik nog steeds graag in de tuin bezig ben en allerlei klussen hieromheen”, lacht hij. Op een gegeven moment zag Lammert een vacature staan voor koster in de Dorpskerk. "Heel wat anders dus maar het leek mij wel wat. Het geloof speelde ook een belangrijke rol in het leven van mij en mijn echtgenote Jené. Maar zoiets beslis je niet alleen en we zijn erover in gebed geweest. Ik ben nog steeds heel blij dat God ons toen op deze weg heeft gebracht. Ik heb in de jaren zoveel mensen mogen ontmoeten.”


Gastheer

“Een belangrijke tekst/lied waar ik mij aan vasthoud is: “Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft (Filippenzen 4 : 13 en Opwekking 122). In die kracht kon ik het doen en heb ik het gedaan.” Een koster verricht veel hand- en spandiensten, op de zondag maar zeker ook door de week. “Als een soort gastheer binnen de kerk dus. De zondagse erediensten ben je er, rouw- en trouwdiensten maar ook rondom het jeugd- en jongerenwerk, catechisaties, bijbelkringen en ook bijvoorbeeld het beheer van de website. Je bent 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, je staat eigenlijk nooit uit.” Lammert ziet dat er in de jaren veel veranderd is. “De Hervormde gemeente was eerst heel behoudend maar door de jaren heen is er wel het één en ander veranderd. Behalve alleen psalmen worden er nu ook andere liederen gezongen, er is naast orgelbegeleiding tevens pianobegeleiding. Ook zijn er meer activiteiten en ontmoetingen onderling.”

Vaste overtuiging

Op de vraag hoe hij in het algemeen de leegloop van kerken ervaart en hoe dit binnen deze gemeente het geval is antwoordt hij: "Zeker, het kerkbezoek is teruggelopen, we zijn zelfs van drie kerkgebouwen naar twee gegaan maar wat wij wel merken is dat wij nog veel jeugd en jonge gezinnen binnen onze kerk in Wierden en Hoge Hexel hebben. Menigeen kijkt hier vaak met verbazing naar. En de kerkbezoekers die tegenwoordig wel komen en ook teruggekomen zijn na de coronaperiode, doen dit wel uit een vaste overtuiging en niet alleen uit gewoonte.” Lammert werkt momenteel de nieuwe koster in, Auke van der Heiden.

Afbeelding