Er zijn ruim 35 deelnemers aan het zwemmen voor mensen met een beperking in het zwembad De Kolk.
Er zijn ruim 35 deelnemers aan het zwemmen voor mensen met een beperking in het zwembad De Kolk. Foto:

Surprise sporters met een beperking

De Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden verstuurt deze week - als Sinterklaassurprise - 85 waardecheques voor een bedrag van ruim 10.500 euro aan de deelnemers. Die waarde-cheques kunnen de deelnemers inleveren bij hun sportclub.

WIERDEN - Het bedrag van de waardecheque komt dan in mindering op de contributie die zij voor 2023 moeten betalen. Zodoende betalen zij dus zelf bijna niets of veel minder voor hun sport. Voor veel deelnemers is het bedrag van de cheque daarom een welkome bijdrage op de kosten van de sport. 

Dat het werk van de Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden niet alleen nodig en nuttig is maar ook zeer op prijs wordt gesteld, is de afgelopen weken weer gebleken. In november heeft de stichting haar folder verstuurd naar de mensen die in het afgelopen jaar een bijdrage hebben ontvangen. Hierin is een duidelijk beeld te zien van de vele mogelijkheden van sport voor mensen met een beperking. Met het aanvraagformulier, dat in de folder zit, kunnen zij hun aanvraag voor 2023 indienen. In de afgelopen weken stroomden de aanvragen binnen; op dit moment heeft de stichting ruim 85 aanvragen ontvangen voor allerlei sporten voor mensen met een beperking zoals zwemmen, voetballen, basketbal, badminton, tennis, hockey, darten, dammen, paardrijden, dansen, bowlen, atletiek en gymnastiek. Ook dit jaar hebben zich weer een aantal nieuwe deelnemers gemeld.

Het aantal deelnemers aan het zwemmen voor mensen met een beperking in het zwembad De Kolk groeit nog steeds, op dit moment zijn er ruim 35 deelnemers uit de Gemeente Wierden. Het is voor ouderen met een beperking belangrijk om te blijven bewegen en het extra verwarmde water op maandag en dinsdag biedt daarvoor bij uitstek de mogelijkheid. Maar niet alleen het zwemmen is voor hen belangrijk, zij ontmoeten er ook andere deelnemers. Daaruit ontstaan weer nieuwe contacten waarbij men bijvoorbeeld bij elkaar op bezoek gaat.

Een groep van 15 vrijwilligers zet zich – onder leiding van Thelma Huften - elke maandag en dinsdag in om het zwemmen en het aqua-joggen voor deze groep ouderen en mensen met een beperking mogelijk te maken. Zonder hun hulp zou er niet gezwommen kunnen worden. De stichting heeft besloten om deze groep vrijwilligers ook dit jaar op een bijzondere wijze in het zonnetje te zetten en heeft daarvoor een bedrag van 250 euro beschikbaar gesteld. Zij krijgen een speciale attentie als dank voor hun wekelijkse inzet.

De Klup Twente uit Almelo heeft het aantal mogelijkheden om te sporten voor mensen met een beperking enorm uitgebreid. In het blad SCHIK van De Klup Twente uit Almelo werd ruim aandacht besteed aan het werk van de Stichting en aan de inzet van de vrijwilligers bij het zwemmen in De Kolk in Wierden.

In 2022 heeft de Stichting ruim 12.000 euro uitgekeerd

In 2022 heeft de Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden ruim 12.000 euro uitgekeerd aan sporters met een beperking. De komende dagen zullen er ongetwijfeld nog een aantal aanmeldingen binnen komen; de stichting verwacht voor dit jaar ongeveer 100 aanvragen.

Het is het achtste achtereenvolgende jaar dat de stichting de sporters steunt. Volgens Jan van der Aart, voorzitter van de Stichting Bevordering Gehandicapten-sport Wierden, bewijzen deze cijfers het nut van de doelstelling van de stichting: "het bevorderen van sport voor mensen met een beperking”. Naast het plezier, is er ook de waardering in de sportwereld in de vorm van de medailles die zij behalen. Dat de stichting daaraan een bijdrage kan leveren, stemt tot tevredenheid.

Voor veel sporters met een beperking is de waardecheque een welkome bijdrage op de kosten van sport.
Pen