Landschapsvereniging De Reggestreek zet zich al sinds 1998 in voor onderhoud van landschap en natuur.
Landschapsvereniging De Reggestreek zet zich al sinds 1998 in voor onderhoud van landschap en natuur. Foto:

Vrijwilligers uit Wierden geprezen

Honderd vrijwilligers, die zich op allerlei manieren inzetten voor mens en omgeving, ontvangen elk jaar de Overijssel Vrijwilligersprijs. Ook in 2022 is aan een groot aantal vrijwilligersorganisaties gevraagd om vrijwilligers te kiezen die een extra blijk van waardering verdienen. 

WIERDEN - Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger. In Gemeente Wierden zijn op donderdag 1 december de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Niels van der Hoorn, Mirjam Arends van Stimuland en Dianne van Egmond van Stichting de Welle. 


Katoelenkiekers 

Op 25 september 2008 is Stichting De Katoelenkiekers opgericht. Onder andere maken, plaatsen en onderhouden ze nestkasten als broedgelegenheid van de steenuil, kerkuil, bosuil en torenvalk. Dit helpt het voortbestaan van deze vogels bevorderen. Ze doen dit om uilen die bedreigd worden of kwetsbaar zijn te helpen beschermen. Henk van der Aa, voorzitter van stichting De Katoelenkiekers, en Hans van der Molen, penningmeester van de stichting namen de prijs in ontvangst.


Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne buurt

Stichting Behoud van het Oud 

Dankzij de Wierdense Stichting Behoud van Oud blijven historische objecten bewaard voor de toekomst. Ze hebben op diverse plekken in de regio vitrinekasten staan met daar in kleine exposities die eens per drie maanden opnieuw ingericht worden. Zo kunnen inwoners van de gemeente op een laagdrempelige manier kennis maken met het verleden van Nederland. Zonder verleden geen heden, dus belangrijk dat dit werk door blijft gaan.


Zorgboerderij De Piet

Carintreggeland Zorgboerderij De Piet biedt dagvoorziening voor ouderen. De dagvoorziening is gelegen in de landelijke en groene omgeving van Ypelo: tussen Enter en Wierden. Als het even kan, zijn bezoekers buiten te vinden. Een wandeling maken, werken in de groentetuin of een tocht door de omgeving op de duofiets behoren tot de mogelijkheden. Geen buitenmens? Binnen is een werkruimte waar mogelijkheden zijn voor houtbewerken, mozaïeken of schilderen.


De Reggestreek

Er wordt in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. Landschapsvereniging De Reggestreek mocht de prijs in ontvangst nemen.

Sinds 1998 zet deze vereniging zich met vele vrijwilligers en bewoners uit het buitengebied in voor het onderhoud en de versterking van het landschap en de natuur in onze gemeente.

Ze houden zich bezig met het verantwoord gebruik van bermmaaisel op landbouwgrond, het adviseren van de leden over erfbeplanting en streekeigen hagen, het stimuleren van het planten van hoogstamfruitbomen en het stimuleren van verbreding in de landbouw. Ze werken samen met de gemeente Wierden ten aanzien van ecologisch bermbeheer en het stimuleren van akkerranden en meedoen aan boomdeeldagen.


Onschatbare waarde

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De druk op vrijwilligers neemt echter steeds meer toe. De organisaties verwachten dat bestaande vrijwilligers door tijdgebrek, ouderdom en veranderende gezinssituaties steeds vaker stoppen, terwijl nieuwe instroom stokt. Daarom zet provincie Overijssel zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen zij onder andere door het uitreiken van de Overijsselse Vrijwilligersprijs als blijk van waardering.

Stichting De Katoelenkiekers helpen kwetsbare en bedreigde uilen te beschermen.
Pen