De locatie blijft nog wel beschikbaar voor eventuele verdere opvang van vluchtelingen uit Oekraíne.
De locatie blijft nog wel beschikbaar voor eventuele verdere opvang van vluchtelingen uit Oekraíne. Foto: Shutterstock.com

Toch geen opvang in Noord Deurningen na overleg met COA

De opvang van vluchtelingen en het door laten stromen van statushouders blijft een uitdaging voor de Nederlandse gemeenten. Ook in Noordoost-Twente zijn de gemeenten verplicht - zowel moreel als concreet - om deze groepen te helpen. Onlangs maakte Dinkelland bekend dat de gezamenlijke opvang van Losser naar Noord Deurningen zou verhuizen. Dit gaat nu om praktische redenen niet door, zo liet de gemeente deze week weten.

NOORD DEURNINGEN - De vluchtelingen die nu opgevangen worden in Losser, zouden 16 januari verhuizen naar het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers, naast kwekerij Oosterik in Noord Deurningen. De insteek was om het maximale aantal vluchtelingen wat hier opgevangen zou worden laag te houden; ook op verzoek van omwonenden. Het ging hierbij om een groep van nu 31 mensen. De gemeente heeft daarop het COA gevraagd om woon- en sanitair-units te leveren vóór 16 januari, om de locatie Noord Deurningen mee in te richten. 


Het COA heeft echter aangegeven deze niet voor zo'n kleine groep te leveren. Daarnaast heeft de gemeente afgelopen vrijdag het transitieplan van het COA ontvangen. Hierin staat dat de crisisnoodopvang op 1 april officieel eindigt. Kortom, een relatief kleine groep, een korte tijd, waardoor de kosten niet opwegen tegen de opvang. Elders kan dit efficiënter, zo is de gedachte. Wethouder Severijn: "Het leveren van een aantal units op de locatie Noord Deurningen staat volgens het COA niet in verhouding tot de korte resterende looptijd van deze tijdelijke opvang.” Het besluit is genomen in goede samenspraak met het COA en Oosterik, die het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers ter beschikking had gesteld voor de opvang. De vluchtelingen die nu in Losser verblijven worden elders ondergebracht. De locatie bij Oosterik blijft volgens Severijn nog wel in beeld voor de eventuele opvang van Oekraïense vluchtelingen, mocht dit nodig zijn in de toekomst. "Op dit moment is hier geen sprake van, maar het einde van deze verschrikkelijke oorlog is nog niet in zicht.”

Over de voorgenomen opvang van vluchtelingen is volgens Severijn een open gesprek gevoerd met inwoners, ook over de zorgen die leven. Landelijk was er ook veel discussie over de opvang, zeker wanneer het gaat om 'veiligelanders'. Doordat de tijdelijke opvang van de groep vluchtelingen uit Losser in Noord Deurningen nu van de baan is, gaat de geplande inwonersbijeenkomst op 8 december niet meer door.