De stationsrestauratie in een gezellige, retro stijl.
De stationsrestauratie in een gezellige, retro stijl. Foto: Picasa

Stationsrestauratie als ontmoetingsplek

Station Oldenzaal heeft een rijke geschiedenis. Een grensstation; plaats van aankomst en vertrek. In het verleden hebben verschillende restauranthouders er hun brood verdiend. Onlangs kreeg de stationsrestauratie een grondige vernieuwing.

OLDENZAAL - Antoon Engelbertink woonde met zijn gezin nog boven het station tot de brand van 14 juli 1953. Vervolgens kwam Arie Bijkerk de restauratie runnen en gingen in die tijd de deuren nog open een half uur voor vertrek van de eerste trein. Vervlogen tijden uit een ver verleden waar veel over is gepraat en over is geschreven.

Sinds 2014 is de exploitatie in handen van leerwerkbedrijf De Werkwijzer in Oldenzaal. In het restaurant ben je als gast of kortstondige bezoeker altijd van harte welkom. Het is niet alleen het restaurant en de kiosk die worden gerund. Ook zorgen de deelnemers van De Werkwijzer er voor dat de perrons 1 en 2 van het station en de stationsomgeving en rijwielstallingen keurig netjes blijven.

De stationsrestauratie is een ontmoetingsplek, je spreekt er af voor een date of een vergadering en je bent er als gast altijd van harte welkom. Het restaurant is vorige week opnieuw geopend. Bijna al het oude van het interieur heeft afgedaan en een nieuwe huisstijl die past bij in deze hedendaagse tijd heeft haar entree gedaan. 


Het restaurant is verworden tot een ontmoetingsplek voor oud en jong. Het restaurant kan voor veel mensen een sociale ontmoetingsplek worden met verschillende functies. De proattafel (Impuls, let op) voor senioren en medioren daar is al in voorzien. Ook de werk- en studeerplekken zijn perfect ingericht en voorzien van vele stopcontacten die het werken op afstand vergemakkelijken en mogelijkheden biedt voor het laden van de mobiele telefoon.


Dat het station er zo fraai bij ligt, komt ook door de gemeente en de NS. Opnieuw heeft de NS samen met het renovatieteam van de Werkwijzer geïnvesteerd zodat het station en de stationsomgeving nog meer uitnodigt om er gebruik van te maken. De bedenkers van het renovatieplan hebben hun visies in kaart gebracht en tot uitvoering en dat verdient complimenten. De dagelijkse reizigers zullen merken dat het station, de plaats van aankomst en vertrek, verheven gaat worden tot een kloppend maatschappelijk hart van Oldenzaal.

Ook een mooie plek voor leuke ontmoetingen in de brede zin


Een dag na de opening praat ik met een enthousiaste medewerker van het leerwerkbedrijf. Het is een heerlijk kopje koffie dat ik krijg aangeboden. Voorzichtig vertelt hij dat de visie die is ontwikkeld om de stationsrestauratie om te bouwen besproken is met de medewerkers van hoog tot laag. De kernbegrippen zijn aangereikt en een ieder doet mee en zet zijn schouders onder deze nieuwe uitdaging.


Spoor 6 is elke maandag tot en met donderdag vanaf 10.00 uur geopend. Elke woensdag is er in de voormiddag een eetclub voor buurtbewoners en deelnemende vrijwilligers van De Werkwijzer. Wil men eens buiten de deur een hapje eten (twee of drie gangen) dan kan men elke vrijdag tot 21.30 uur terech tin het restaurant van Spoor 6. En wekelijks kunt u hier uw weekkrant Hart van Oldenzaal afhalen.


De nieuwe naam Spoor 6, daar ben ik persoonlijk niet zo blij mee! Want wie bij de zoekopdracht Spoor 6 intoetst komt op het verkeerde spoor en het verkeerde perron terecht.

De plaquette van Jan J. Zorn blijft uiteraard behouden.
Pen