Marie Wesselink met een lekkere taart. (Foto: Jaap Baart)
Marie Wesselink met een lekkere taart. (Foto: Jaap Baart)

Oudste inwoonster van Overijssel vierde haar 107e verjaardag

Algemeen

Nog een paar weekjes en dan kan Marie Wesselink weer genieten van het televisieprogramma ‘De Slimste Mens’, want dat doet zo nog steeds. Marie vierde vorige week donderdag haar 107e verjaardag. Ze is daarmee de oudste inwoner van Overijssel. “Onbegrijpelijk”, zegt ze lachend. “Daar kun je niks aan doen.”

TUBBERGEN - Marie Wesselink woont in TMZ-locatie De Meulenhof in Tubbergen en voelt zich nog heel goed. “Ik kan nog zelf eten”, zegt ze. “En dat vind ik het voornaamste.” Wat ze nog graag doet? “Ik kijk altijd graag naar De Slimste Mens en naar de kennisquiz 2 voor 12”, vertelt ze. 

Marie groeide op in Albergen in een gezin dat uiteindelijk acht kinderen telde. Ze bleef in het ouderlijk huis wonen. Nadat haar ouders waren overleden kwamen haar broer en schoonzus bij haar wonen. Marie hielp hen met de kinderen, ze werkte mee in de huishouding en hielp daarnaast ook bij andere gezinnen in de huishouding. Wat er in die tijd werd gegeten? “Strenge boerenkost”, vertelt haar neef Johan Wesselink. “We aten boerenkool of zuurkool van eigen bodem in de winters. Ik kan me ook nog herinneren dat er een varken werd geslacht.”

Volgens Marie’s nicht Marjan en haar neef Johan is Marie pas na haar zestigste echt gaan leven. “Dat zegt ze altijd. Marie had altijd astma en ze heeft darmkanker gehad”, vertelt Johan. Toch is ze door die periode heen gerold. Toen Marie achter in de negentig was, kreeg ze ook nog eens maagkanker. Toen de arts haar vroeg of ze nog wel geopereerd wilde worden, was Marie vastbesloten. Zeker wilde ze dat. “Ze heeft echt levensdrift”, zegt Johan. 

Vorig jaar wist ze alle namen van de kinderen van haar broers en zussen nog op te noemen, evenals van hun kinderen en achterkleinkinderen. “Alle namen weet ze nu niet meer”, vertelt Marjan. “Ook haar zicht en gehoor gaan achteruit”, vertelt leidinggevende Esther Hindriksen van De Meulenhof. “Maar ze kan nog steeds genieten van mooie momenten zoals haar verjaardag.” Ook de jaarlijkse felicitaties van de burgemeester horen hierbij; dit jaar ontving zij deze van waarnemend burgemeester John Hermans en van de kamerheer van Zijne Majesteit de Koning, Coby Zandbergen. Burgemeester Hermans nam voor Marie Wesselink een kopie van haar geboorteakte uit 1915 mee van de Gemeente Tubbergen. “Het bewijs dat u echt 107 bent”, aldus burgemeester Hermans. Marie straalt als ze dat hoort en neemt een hapje van de feesttaart.