Het kopen van haardhout bij een malafide webwinkel kan je duur komen te staan...
Het kopen van haardhout bij een malafide webwinkel kan je duur komen te staan... Foto:

Pas op voor oplichting en phishing de komende tijd

Criminelen maken dankbaar gebruik van de actualiteit. Zo ook de lopende energiecrisis. Gezond wantrouwen is het devies om niet het slachtoffer te worden van oplichting of phishing. 

OLDENZAAL - Deze week kwam in het nieuws dat de politie landelijk flink meer aangiftes heeft gekregen over malafide webshops die zogenaamd haardhout aanbieden maar uiteindelijk niet leveren. Door de flink gestegen prijzen voor gas kijken immers meer mensen naar houtstook als alternatief. Zowel de legitieme als malafide webwinkel ziet hierin lucratieve kansen. De politie adviseert om alleen in zee te gaan met erkende webwinkels. Veel nepwwinkels zijn ook te herkennen aan nogal raar taalgebruik, zoals vreemde vertalingen van houtsoorten. Controleer altijd goed vooraf met wie je zaken doet en loop bijvoorbeeld ook het adres en telefoonnummer even na; om te kijken of er al meldingen van fraude zijn.


Ook via de email proberen criminelen op gewiekste wijze misbruik te maken van de actuele crisis. Zo zijn er al phishing-emails bekend over onder meer de (verhoogde) energietoeslag. Klik daarom niet zomaar op emails of links en vul ook niets in.