De onthulling van de Wensboom in 2020; door burgemeester Sander Schelberg en een cliënt van de JP van den Bent stichting.
De onthulling van de Wensboom in 2020; door burgemeester Sander Schelberg en een cliënt van de JP van den Bent stichting. Foto:

Vernieuwing bushaltes

HENGELO - De komende maanden vernieuwt de provincie Overijssel de borden met reisinformatie bij bushaltes in de gemeente Hengelo. De nieuwe digitale informatieborden zijn moderner en een stuk energiezuiniger dan de oude. Op de digitale borden staat hoe laat de bussen vertrekken, informatie over vertragingen, omleidingen en alternatieve routes. De verwachting is dat de werkzaamheden aan de haltes eind juni 2023 zijn afgerond. In Hengelo komen in totaal 105 nieuwe digitale informatieborden. 16 grote digitale schermen, met ledverlichting, bij bushaltes verspreid over Hengelo. 12 nieuwe schermen op de bushaltes op het busstation in Hengelo. Ook worden de overzichtsschermen bij het station vervangen. Daarnaast worden er 77 kleine digitale informatieborden bij bushaltes geplaatst. Deze kleine borden werken op een batterij die door zonnepanelen wordt opgeladen. In de meeste gevallen hing de digitale reizigersinformatie in de hokjes bij de bushalte. Deze informatieschermen worden verwijderd en de nieuwe kleine schermen worden op ooghoogte aan de haltepaal geplaatst. Sommige haltes krijgen geen digitaal informatiescherm. Bij alle haltes blijft wel de papieren dienstregeling hangen. Bij de installatie van de schermen blijven de straten open voor doorgaand verkeer. Tijdens het plaatsen van de schermen kan door de gedeeltelijke afzetting wel enige vertraging ontstaan. 


Het blijft gewoon mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de vervoerders is afgesproken dat de bussen tijdens de werkzaamheden ter hoogte van de halte stoppen om reizigers af te zetten en mee te nemen. Door het gebruik van kleuren en nieuwe technieken wordt de reisinformatie op een duidelijke manier gepresenteerd aan de reiziger. De schermen zijn voorzien van verscherpt contrast voor een betere leesbaarheid. Met een druk op de knop hebben de haltes met nieuwe schermen ook audiobegeleiding. Daarnaast worden ook de geleidelijnen bij de haltes aangepast.


De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel werken sinds 2011 samen op het gebied van openbaar vervoer. Met het vervangen van de digitale informatieborden werken de provincies samen aan actuele reisinformatie. Kijk voor meer informatie over de digitale informatieborden op www.overijssel.nl/bushaltes.

Presentatie over IJsland

HENGELO - Er is bij Nivon Hengelo een presentatie over IJsland. Bram Mieog verzorgt de presentatie. De bijeenkomst is dinsdag 13 december om 14 uur in het Nivon-centrum aan de Lodewijkstraat 1.  De presentatie wordt gegeven door Bram Mieog met de titel ‘IJsland en de platentektoniek’. IJsland is een prachtig vulkanisch eiland dat zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan is door het verschuiven van aardschollen, tektonische platen. De theorie van de platentektoniek zal worden toegelicht en verder zullen mooie foto’s worden vertoond, gemaakt tijdens een tocht door IJsland met een kort filmpje van een wandeling over een gletsjer. Bovendien wordt getoond dat de vulkanen nog kort geleden actief waren en wat de effecten daarvan waren. Entree: drie euro. Leden: twee euro. Aanmelden is wenselijk. Via e-mail roblehr@hetnet.nl. Zie ook www.hengelo.nivon.nl.  

Tim Krabbé signeert 

HENGELO - Tim Krabbé signeert zaterdag 10 december zijn nieuwe roman 'Onkrijgbaarheid' bij boekhandel Broekhuis aan de Wemenstraat 45 in Hengelo. De auteur zal tussen 15 en 16 uur te gast zijn. Onkrijgbaarheid is de nieuwe roman van Tim Krabbé (1943). Zijn boeken werden in zestien talen vertaald en een aantal ervan is verfilmd. Tot zijn bekendste romans behoren De Renner, Het Gouden Ei, Vertraging, De Grot, Kathy's Dochter en Marte Jacobs.

Eerste Communie

HENGELO - In januari 2023 gaat de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van start voor kinderen die in groep 4 van de basisschool zitten. In juni ontvangen zij dan hun Eerste Heilige Communie. De parochies werken hiervoor met het project “Blijf dit doen”. Alle kinderen krijgen een werkboek waarin de thema’s, verhalen en opdrachten staan, zodat u ook thuis met uw kind aan de slag kunt. De voorbereiding wordt begeleid door de werkgroep Eerste Communie en een pastor. Deelname aan de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie kost 50 euro. Als dit financieel voor u niet haalbaar is, kunt u dit aangeven bij de opgave van uw kind. De parochie benadrukt dat financiële omstandigheden geen beletsel mogen zijn. Men kan een kind aanmelden door te mailen naar het secretariaat van het pastoraal team, secretariaat@pastoraalteam.nl met vermelding van de naam van het kind, de school waarop het kind zit en de woonplaats. U ontvangt dan een mail met het opgaveformulier, dat u ingevuld terug kunt sturen. Aanmelding graag voor 1 januari.

Wensboom

HENGELO - Deze donderdag om 16.30 uur openen cliënten van Aveleijn samen met wethouder Marie-José Luttikhuis de jaarlijkse Wensboom. Deze metershoge kerstboom staat dan op het Burgemeester van der Dussenplein. Inwoners van en rondom Hengelo kunnen dan weer wensen indienen via de wensboxen of online via www.wish3.nl Een selectie van deze ingediende wensen zal dan in vervulling gaan.