Gastvrouw Ellen ontvangt de bezoekers van het ontwikkelplein.
Gastvrouw Ellen ontvangt de bezoekers van het ontwikkelplein. Foto:

Hulp, advies en informatie bij het ‘Ontwikkelplein’ in de bibliotheek

Het is een gewone dinsdagmorgen in het najaar. Op de tweede verdieping van de bibliotheek is het opvallend drukker dan elders in het pand. Op het zogenoemde ‘Ontwikkelplein’ in de Bibliotheek op de tweede verdieping houden namelijk diverse organisaties en servicepunten een inloopspreekuur. Daar kunnen mensen terecht met vragen over toeslagen, uitkeringen, werk en inkomen, brieven van overheidsinstanties, ouderschap en opvoeden, scholing en nog veel meer zaken. 

De medewerkers geven informatie en advies, verwijzen waar nodig door, en zijn soms gewoon een luisterend oor. Ook worden bezoekers geholpen met onder meer het invullen van een formulier, het aanvragen van een DigiD, problemen met digitale apparatuur, het indienen van een bezwaarschrift of een afspraak maken met de gemeente. Daarnaast kunnen mensen op het Ontwikkelplein met ondersteuning beter leren lezen en schrijven. 

Deze dinsdag is Ellen de gastvrouw die de bezoekers ontvangt. Ze vertelt: “Ik vraag waarvoor de mensen komen en begeleid ze naar de juiste organisatie. Vaak moeten ze even in de wachthoek plaatsnemen. Het gaat hier niet op afspraak, maar op volgorde van inloop. Ik zorg dan voor een kopje koffie of een glaasje water. Ik houd in de gaten wanneer iemand aan de beurt is. Op dit moment komen hier veel mensen met vragen over de energietoeslag. Iedereen is hier welkom, ook jongeren en ouderen. Onze dienstverlening is laagdrempelig en gratis. Ons doel is hulp bieden zodat iemand uiteindelijk zelf bepaalde zaken kan afhandelen.”

De komende weken stellen de organisaties en servicepunten van het ‘Ontwikkelplein’ zich voor in het Hengelo’s Weekblad. 


Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34

bibliotheekhengelo.nl

boek