De in Hengelo geboren dokter Özer Makay kijkt reikhalzend uit naar het optreden volgende week in zijn geboortestad (Foto PR)
De in Hengelo geboren dokter Özer Makay kijkt reikhalzend uit naar het optreden volgende week in zijn geboortestad (Foto PR) Foto: PR

Turks concert voor het goede doel

Het Turks Platform Hengelo houdt op zaterdag 17 december, in samenwerking met Schouwburg Hengelo een bijzonder dubbelconcert met het Anatolië Turkse Muziek Koor en Hastasiyim Doktor. 

HENGELO - Het Anatolië Turkse Muziek Koor bestaat uit zo'n twintig personen waarvan vier geheel vrijwillig instrumenten bespelen. Dit koor zingt diverse Turkse muziek, zoals volksliederen, klassieke liederen, popmuziek en gedichten. Hastasiyim Doktor bestaat uit Özer Makay (saxofoon), Seref Alpago (gitaar en vocal) en Baris Akinci (keyboard). In hun dagelijkse leven zijn zij docenten aan verschillende Universiteiten in Izmir, een stad aan het westkust van Turkije. Ze verdienen hun brood niet met muziek, maar treden alleen op voor het goede doel. De naam van de band komt van de Turkse uitdrukking ‘Hastasιyιm’ wat zoveel betekent als ‘ik ben ziek van…’, in dit geval ‘muziek’. 

Maar het gaat Hastasiyim Doktor niet alleen om de muziek. “De dag voor het concert (16 december) geven de drie heren om 19.30 uur voorlichting aan de Turkse gemeenschap in Hengelo. Ze vertellen alles over mogelijke schildklierziektes. Denk hierbij aan de eerste klachten, behandelingen en soms noodzakelijke operaties”, aldus Semra Yelkenci, projectcoördinator bij de gemeente Hengelo. “Ironisch genoeg is deze ziekte ook de rode draad in het leven van deze drie heren. Prof.dr. Özer Makay is arts en gespecialiseerd in endocriene (hormoonklierziektes) en robotchirurgie. Prof.dr. Baris Akinci is internist-endocrinoloog en beiden kennen elkaar al vanuit hun studietijd. Ze maakten destijds samen deel uit van de band Dehliz, waar zij zes jaar lang samen muziek hebben gemaakt en vaak hebben opgetreden.” 

De paden van Özer en Seref Alpago (bouwkundig ingenieur) kruisten elkaar in het ziekenhuis. Seref werd als patiënt geopereerd door chirurg Özer Makay. De naam van de band is herleid uit de vriendschap die toen tussen arts en patiënt is ontstaan, mede door hun gemeenschappelijke passie in muziek. Hun vriendschap zet zich nu voort in de band Hastasiyim Doktor. De band treedt in verschillende grote steden in Turkije, op universiteiten, festivals en andere culturele evenementen. Voor het concert van 17 december komen ze speciaal over uit Turkije. Het concert is georganiseerd door Turks Platform Hengelo, in samenwerking met de Schouwburg Hengelo en Simytech Hengelo (hoofdsponsor). De opbrengst van dit optreden gaat naar de stichting KAHEV. KAHEV is opgericht in 2017 door vijf vrouwelijke artsen met als hoofddoel de studenten die financieel zich niet kunnen veroorloven om te studeren, een studiebeurs te geven. Daarnaast geeft KAHEV ook andere financiële ondersteuning op het gebied van onderwijs, sport en cultuur. De kaartverkoop is vorige maand al gestart; er zijn nog enkele plaatsten beschikbaar. Zaterdag 17 december om 19.30 uur in het Schouwburg Hengelo.


www.schouwburghengelo.nl

Voorlichtings-avond over schildklier-ziektes
www.lindameijer.nl