Enschede;s Vrije Toneel brengt de voorstelling Liefdeslied tweemaal in het Vestzaktheater.
Enschede;s Vrije Toneel brengt de voorstelling Liefdeslied tweemaal in het Vestzaktheater. Foto:

EVT speelt toch nog 'Liefdeslied'

Enschede's Vrije Toneel speelt de voorstelling 'Liefdeslied' op zaterdag 10 december om 20.00 uur en op zondag 11 december om 15.00 uur in het Vestzaktheater aan de Walstraat. Kaartjes zijn te verkrijgen via www.hetvestzaktheater.nl.

Enschede - "We waren er helemaal klaar voor, in het vroege voorjaar van 2020. Het decor was opgebouwd in de zaal van het Vestzaktheater, de technicus wist welk geluidseffect en welk licht we op welk moment wilden hebben, we hadden met z’n allen verschrikkelijk veel gerepeteerd, en er waren veel kaartjes verkocht'', aldus Joyce Karreman van EVT. "We keken ernaar uit: twee voorstellingen van het toneelstuk Liefdeslied van Peer Wittenbols door Enschede’s Vrije Toneel (EVT) in maart 2020. En toen zaten we opeens in lockdown, en moesten we op het allerlaatste moment onze voorstellingen afzeggen.''

In het weekend dat Nederland voor het eerst in lockdown ging, werd bij EVT het decor afgebroken. "Maar eerst hebben we veel foto’s gemaakt van hoe alles eruitzag. Ook hebben we het stuk toch gespeeld; niet voor publiek, maar voor een camera: je weet maar nooit of die foto’s en video-opnames nog eens van pas komen, misschien kunnen we de voorstellingen over een paar maanden doen, was het idee.”

Het is nu ruim twee en een half jaar later. Enschede’s Vrije Toneel heeft de pandemie met alle lockdowns overleefd. "We hebben in juni ons 120-jarig jubileum gevierd met een voorstelling over de lange geschiedenis van de vereniging. Toen we dit jubileum achter de rug hadden, hebben we de foto’s en video-opnames van Liefdeslied weer tevoorschijn gehaald. Na een minuut of vijf van de video gezien te hebben, wisten we allemaal zeker dat we dit toneelstuk toch nog wilden spelen. Het zou zonde zijn om dit mooie stuk met het prachtige, gekke en dramatische verhaal over een mysterieus auto-ongeluk op de plank te laten liggen.''

Het stuk speelt zich af in de kale hal van een provinciaal ziekenhuis. "Een auto-ongeluk van de jonge Raaf brengt vier mensen midden in de nacht samen. In het vale licht is het wachten op nieuws. En dat duurt lang. De vier hebben allemaal hun eigen gedachten over de toedracht van het ongeluk en ze hebben allemaal hun eigen zorgen en verdriet meegenomen. Gedurende de nacht wordt steeds meer duidelijk over hun onderlinge verhoudingen en over hun verhouding met Raaf. Niemand van de vier aanwezigen weet goed wat te doen in die lange donkere nacht. Merel, de nachtzuster, doet haar best om iedereen te helpen, maar ze is ook bezig met haar niet erg gelukkige privéleven. Lizzy is erg verliefd op haar Raaf, maar ook erg misselijk en snel afgeleid. Bij Ella, de moeder van Raaf brengt dit ongeluk allerlei herinneringen naar boven. En dan is er nog een rechercheur die van ezeltjes houdt. "Het is een bijzonder gezelschap, daar in die kale ziekenhuishal. We hopen veel publiek te zien bij Liefdeslied'', aldus Joyce Karreman. De tragikomedie wordt geregisseerd door Bart van Haaster.


'zonde om dit mooie stuk op de plank te laten liggen'




Afbeelding