Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Tango en zo

Algemeen

Gelukkig dat ik een lijntje heb naar Lowie: er wacht ons nog wat moois. Vrijdag Argentinië, we walsen er overheen! Na de vrolijke maar toch ook intimiderende dansjes van de Brazilianen op pakjesavond tegen Korea is Lowie met Plan D begonnen. De D van Dansen.
Tijdens de geheime trainingen wordt druk geoefend op dansjes. Het We gaan juichen is We gaan dansen geworden. Memphis Depay scoort tegen de Argentijnen al snel de 1-0 en danst dan de tango met Steven Bergwijn.
Messi sputtert nog even tegen, maar na de 2-1 van Cody Gakpo doen Gakpo, Depay en Frenkie de Jong de macarena. Bij de 3-1 van Denzel Dumphries zet het hele team, inclusief Andries Noppert, de sirtaki in. De 4-1 kan niet uitblijven. Bij de bank verschijnt ineens André van Duin en wordt Wij dansen de samba ingezet, als knipoog naar de halve finale tegen Brasil.
Brasis is different koek weet Lowie. Daarom danst het hele elftal bij de aftrap al de vogeltjesdans! De 1-0 van Daley Blind is al snel logisch, waarna Blind laat zien hoe goed hij met Teun Koopmeiners de Horlepiep heeft ingestudeerd.
Vinicius sputtert nog even tegen, maar na de 2-1 van Virgil van Dijk gaat het richting de bank, waar onder aanvoering van de Tukkers Wout Weghorst en Remko Pasveer de Driekusman tot cultureel erfgoed wordt verheven door alle 26 spelers. Voor de eventuele 3-1 heeft Lowie nog Hakke tonen achter de hand.
Maar goed, dan komt de finale. Dat wordt dus Frankrijk. De vogeltjesdans gaat dan al bij het volkslied. Het zal de Fransen verbazen. Met 0-0 de rust halen is voldoende, heeft Lowie bedacht. Vlak voor de aftrap in de tweede helft slaat Oranje toe. Je moet de tegenstander verrassen, weet de Admiraal. De elf van Lowie dansen een half minuutje Gangnam Style en even later ligt de winnende 1-0 van Xavi Simons in het netje. Iedereen stormt richting de bank: tijd voor de Polonaise!
Lowie voorop.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Zijn boek Kollum is nog steeds te bestellen, via assink@home.nl.

Column Hans Assink