Afbeelding
Foto:

Hoe kun je je geheugen trainen?

Geheugenverlies kan (zowel je korte als lange termijn geheugen) erg vervelend zijn! Ik denk dat iedereen het hier wel met me eens is. Naarmate we ouder worden is de kans groot dat we op ten duur dingen gaan vergeten. Toch zijn er dingen die je kunt doen om dit tegen te doen.

Onderzoek wijst uit dat we de hersenen kunnen trainen. Zo zijn we dus in staat ook mentaal langer fit te blijven. Verschillende fabrikanten spelen slim in op deze ontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan is puzzelen. Ook de zogenaamde braingames bewijzen het: geheugentraining is hot. Nederland bleef een beetje achter op dit gebied. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Voorkennis en interesse
De voorkennis en de mate van interesse heeft een grote invloed op ons geheugen. Hoe groter onze interesse ergens voor is, hoe beter we zaken hierover kunnen onthouden! Ben je geïnteresseerd is voetbal, dan zal je praktisch alle voetbaluitslagen die je op de radio hoort direct kunnen onthouden. Wanneer je interesse hier niet ligt, zal dit bijna onmogelijk zijn. Sterker nog, de kans is zelf groot dat je dit niet eens waarneemt

Geestelijke gesteldheid
Hoe je beter je geestelijke gesteldheid, hoe beter en sneller je geheugen toegankelijk is! Stress en andere negatieve externe invloeden kunnen je geestelijke gesteldheid negatief beinvloeden wat resulteert in een slechter lange en korte termijn geheugen. Ook medicijnen kunnen dit effect hebben.

SpelletjesBrain training
Het spelen van spelletjes zorgt voor een scherpere geest, een betere concentratie en een actiever geheugen! Puzzels, woordspelletjes, apps op je telefoon en zelf computergames kunnen je geheugen versterken. Ken je het spelletje "Brain training"? Veel mensen gebruiken dit dagelijks.

Fysieke conditie
Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je geheugen zal zijn. Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, jezelf goed verzorgt, veel lacht en goede voedingsstoffen binnenkrijgt!

Regelmaat "trainen"
De succesfactor bij het trainen van je geheugen is regelmaat!. Implementeer je alle bovenstaande punten in je dagelijkse levensstijl, dan kan ik je garanderen dat je geheugen direct binnen een aantal dagen zal versterken. Kun je nagaan wat het effect zal zijn wanneer je dit jarenlang achter elkaar doet….

Wat ouderen echter vooral willen is hun zelfstandigheid in geestelijk opzicht behouden, of zoals ouderen vaak zeggen: als ik maar goed bij mijn hoofd blijf. Zelfstandige beslissingen kunnen blijven nemen, ook op hoge leeftijd, is een wens die veel mensen hebben.

Gezonde hersenen zorgen voor een goed geheugen en je zelfbeslissingsrecht. De hersenen zorgen ervoor dat het lichaam als een centrale computer wordt aangestuurd. Wat goed en gezond is voor de hersenen is ook goed en gezond voor het lichaam: of om een oude vast herkenbare slogan naar voren te halen: een gezonde geest zit in een gezond lichaam.