Afbeelding
Foto:

Meer ondersteuning voor ouderen in Twente

HENGELO - In Nederland zijn 2,3 miljoen mensen boven de 70 jaar. En 95% van deze ouderen woont gewoon zelfstandig thuis. Dit is bewust beleid van de overheid. En de ervaring leert dat ouderen het ook graag zelf voor het zeggen willen hebben. Vaak kunnen ze daarbij wel hulp gebruiken maar tegelijkertijd vinden ze het ook moeilijk dat te accepteren. Dat geldt niet alleen voor de oudere zelf maar vaak ook voor hun omgeving.

In Nederland verleent een op de drie mensen een vorm van mantelzorg. Uit onderzoek blijkt dat ook zij moeite hebben met hulp vragen. Maar vaak weten ze ook niet bij welke instanties ze terecht kunnen. Algemeen advies is om te starten bij de huisarts en bij het steunpunt mantelzorg. Zij kunnen je wegwijs maken in de wereld van de mantelzorg. Daarnaast komen er organisaties die in het gat springen dat ontstaat doordat de overheid zich terugtrekt en organisaties tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan lopen. Een voorbeeld is Brokant, een organisatie voor ouderen in Twente die oplossingen zoekt zodat ouderen zelfstandig kunnen blijven en leven zoals zij dat willen.

Grote behoefte
Oprichter van Brokant is Caroline Coumans. Met 25 jaar ervaring in de ouderenzorg heeft ze veel gesprekken gehad met ouderen: "Ik merk dat zij eigenlijk wel wat meer steun zouden kunnen gebruiken maar het lastig vinden hoe ze dat moeten aanpakken. Ouderen willen zeker weten dat het een prettig en betrouwbaar iemand is. En dat zij kunnen bepalen wat er gebeurt. Want met alle goede bedoelingen hebben mensen soms de neiging om ouderen te vertellen wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Die zitten daar doorgaans niet op te wachten. En ook als mensen dementerend zijn kunnen ze nog veel zelf aangeven'.
Met Buuf, een dienst van Brokant, speel ik hierop in."

Wat is Buuf?
Buuf, een particuliere 'buurvrouw' die ouderen per uur kunnen inhuren, is er om ouderen te ondersteunen in wat zij nodig hebben. Dan kan van enkele uren per maand tot hele dagen. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt uitgebreid besproken wat nodig is en wat Buuf hierin kan betekenen. Ouderen krijgen een vaste Buuf die bij hen past. De ondersteuning kan van alles zijn: helpen in het huishouden, bieden van dagstructuur, begeleiding bij activiteiten, aanwezigheid bij een dementerende als de partner weg is, mee naar het ziekenhuis en gewoon alleen maar luisteren. En als er regelmatig iemand over de vloer komt geeft dat de familie ook rust.

Meer informatie
De manieren waarop de Buufs worden betaald verschilt enorm. Ouderen of hun kinderen betalen de kosten van de Buuf vaak zelf. Maar zeker als er een diagnose dementie is, zijn er diverse mogelijkheden om via een PGB de ondersteuning van een Buuf (deels) betaald te krijgen. Wilt u meer informatie over Buuf in Twente? Kijk op de website: www.brokant.nl
        

Afbeelding
Afbeelding