Afbeelding
Foto:

Je leven lang op eigen benen staan!

OLDENZAAL - Met het ouder worden nemen ook de lichamelijke klachten toe. In het verleden heb ik drie keer een herniaoperatie moeten ondergaan, waarbij af en toe nu nog uitvalsverschijnselen zich aandienen. Ik probeer toch zo goed mogelijk te functioneren en deel te nemen aan het dagelijkse gebeuren. Rust roest zegt men. Dus ben ik dagelijks daadwerkelijk in de weer met bewegen.

Nu mijn voeten, waar ik inmiddels 84 jaar gebruik van heb gemaakt, ook meer en meer klachten beginnen te geven, ben ik op zoek gegaan en heb mij de vraag gesteld wat te doen. De pedicure bezoek ik elke zeven weken, maar de podotherapeut die voetklachten en/of klachten van het bewegingsapparaat behandelt stond niet op mijn lichamelijke onderhoudslijst. Zoekend op internet heb ik bruikbare verwijzingen gevonden. Zo ontdekte ik dat op loopafstand van mijn woning Podotherapeut Oldenzaal is gevestigd. Een telefoontje levert op dat ik kan aanschuiven bij Bastiaan Andringa Podotherapeut en gevestigd aan de Steenstraat 54 te Oldenzaal. Nu terugkijkend op dit eerste bezoek constateer ik, dat ik de boodschap die mij is gegeven niet alleen voor mijzelf wil houden, maar dat ik mijn mede-senioren hierbij wil gaan betrekken.

Belangrijk onderdeel
De voeten zijn waardevolle delen van ons lichaam; ze brengen ons van en naar heinde en verre en dat vele jaren lang. Als je geen hinder ondervind aan je voeten of aan het bewegingsapparaat dan wordt er nagenoeg geen aandacht aan je voeten geschonken. Maar wanneer je voeten het laten afweten en in het ergste geval dienst weigeren dan is het goed te weten waar je terecht kunt met je klachten.Pijn, stijfheid, wondjes, eelt en/of knobbels; allemaal aanwijzingen om aandacht te schenken en over te gaan op advies en behandeling.

Voetproblemen
De podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat en in de houding die het resultaat zijn van een afwijkende stand van de voeten. Verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld een hielspoor, doorgezakte voeten of ontstekingen aan de voetzolen, gebieden aandacht en behandeling. Ook knie, heup en lage rugklachten die veroorzaakt zijn door afwijkingen aan de voeten vallen onder het specialistisch werkveld van podotherapeut. Mensen met diabetes, reuma of dialysepatiënten zijn voor behandeling van hun voeten ook aangewezen op de podotherapeut.

Veel behandelingen
Podotherapeuten hanteren verschillende therapieën, zoals tapen, schoen- en voetzool correcties, en ortheses. Deze behandeling bestaat uit het hanteren van hulpmiddelen ter correctie van standafwijkingen bij abnormale beweeglijkheid. Te denken valt aan een kniebrace of breukband. De podotherapeut is ook vaardig in het behandelen verwijderen van likdoorns en eelt. Behandeling van nagelklachten, wondbehandelingen en drukontlasting. Goed advies over steunzolen en schoenadvies; voor dit alles bent u bij de podotherapeut aan het juiste adres. Inmiddels is tot mij doorgedrongen dat ik niet als enige te kampen heb met voetproblemen. Tijd dus om mijn mede-senioren informatie te verstrekken over adequate behandelingen bij voetproblemen. Ik heb Bastiaan Andringa gevraagd om voorlichting te geven aan mijn mede-senioren in Oldenzaal. Zeer binnenkort zal hij voor de KBO – PCOB een informatiemiddag geven over het oplossen van veel voetproblemen. Kijk voor meer informatie later in de Hart-kranten.

Maak een afspraak
Podotherapeut Oldenzaal is gevestigd aan de Steenstraat 54, 7571 BL in Oldenzaal. Bel voor informatie met: 06-30 15 927. Email: Bas@podotherapeutoldenzaal.nl. Of kijk op: www.podotherapeutoldenzaal.nl

Foto en tekst Martin Meijerink
Foto: Bastiaan Andringa legt uit .