Afbeelding
Foto:

Streektalen hebben nog altijd uitstekende overlevingskansen

ZWOLLE – Dialecten hebben uitstekende kansen om te overleven.

Dat zei dr. Alex Riemersma, oud-lector Fries en Meertaligheid in Onderwijs en Opvoeding vrijdagmiddag in Zwolle. Riemersma sprak het slotwoord op het symposium van de Vereniging Levende Talen in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) onder de titel "Meerwaarde van Meertalig Onderwijs in het Nedersaksisch taalgebied."

Riemersma (foto) zei dat de meeste mensen intussen wel weten dat kinderen geen nadelen ondervinden van het opvoeden in streektalen. Immers, hoe meer gereedschap er in je gereedschapskist zit, hoe beter kinderen zich redden. Hij was optimistisch over de kansen om het dialect te laten voortbestaan. "Je hebt ouders nodig om over te dragen en leermiddelen én de overheid moet meewerken."

Als overlevingstaal noemde hij het Fries, dat overigens niet zorgenvrij is, "maar als je de successen zoekt, kom je tot hele mooie uitkomsten. Ruim de helf van alle Friezen heeft het Fries als moedertaal. Bijna 100 procent kan het verstaan. Driekwart van alle Friezen spreekt het, ruim de helft kan het lezen en een kwart kan het schrijven." Volgens Riemersma heb niet meer randvoorwaarden nodig om het voortbestaan en het doorgeven van een taal tot een succes te maken.

Riemersma zei dat voor het overleven van de streektalen moet worden ingezet op de sprekers. "Zet in op ouders, grootouders en gastouders. Geef ze het gevoel dat ze een waardevol communicatiemiddel vloeibaar spreken en noem ze taalexperts, want dat zijn ze ook. Laat het onderwijs inzetten op spelen, zingen en lezen in de streektaal. Gebruik daarvoor materiaal dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen en breng ze ermee in aanraking." Riemersma gaf nog talloze praktische tips. "Geef een streektaalcadeau bij de geboorte van kinderen. Nijntje is in vele dialectvarianten te krijgen. Organiseer schoolvoordrachtwedstrijden met dialectgedichten, zodat er geoefend wordt met de geëigende klanken de variant van de streek. In projectweken in het onderwijs is daar de gelegenheid voor."