Afbeelding
Foto:

Zunnewendefestival één groot streektaalsucces

HELLENDOORN - De dertiende editie van het Overijsselse streektaalfestival Zunnewende in Hellendoorn is een doorslaand succes geworden.

Het zeer talrijke publiek kreeg vrijdagavond dan ook waar voor zijn geld. De weersomstandigheden waren ideaal op landgoed Schuilenburg, de sfeer was uitstekend en het aanbod aan streektaalactiviteiten en artiesten zeer gevarieerd. Het programma was vrijdagmiddag al begonnen kinderactiviteiten de Hooiberg, de Haven en de Horecaweide. 's Avonds beet Gé Reinders met KSW het spits af van het avondprogramma met een optreden op het kasteelterrein.

Twentehoes
In de grote tent aan de Regge waren de dames van het nieuwe Twentehoes volop bezig met een eigentijds maar oer-Twents programma. Beleidsmedewerkers Ellen Peters en Marieke Dannenberg (foto) presenteerden drie keer achtereen een uurprogramma met Twentse streektaalitems. Het populaire duo De Gladjakkers gaven hun cursus absurd Twents, zangeres Milou Hesselink (Voice of Holland) deed haar meesterlijk debuut in het Twents begeleid door haar broer op elektrische gitaar, winnaar Frank Droste van het Twents songfestival 2018 bracht enkele gevoelvolle nummers ten gehore.

Professor
Ook was er een Twentse quiz met bekende en komische streektaaluitdrukkingen waarbij het publiek door staan en zitten antwoord moest geven. De moeilijke begrippen werden toegelicht door de in een academische toga gestoken prof. dr. Harrie Scholtmeier, die kort en snedig de herkomst en betekenis van de woorden uitlegde.

Kampman
In de boomgaard versloeg Herman Kampman met zijn musici Jan Niewold en Peter Deiman zijn honderden met een programma waarin veel goed getroffen humor, nostalgie en sentiment elkaar afwisselden. Kampman bezit het fantastische talent om de gewoonste zaken uit het alledaagse leven van een zeer komische kant te belichten en dat alles quasinonchalant gebracht dat het lijkt alsof het hem ter plekke te binnenschiet. En dat alles afgewisseld met prachtige muziek. Thijs Kemperink besloot het programma rond de klok van twaalven.