Afbeelding
Guido Bogert Fotografie

Twents Zilver: Kunst voor Wél-Zijn en Meedoen

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat of geniet van een voorstelling, iedereen heeft wel iets met muziek, zang, dans, theater, fotografie… dus kunst en cultuur. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Er zijn wel steeds meer projecten in de regio die hier positief aan bijdragen. Zo is in Oldenzaal en Enschede het project Twents Zilver van start gegaan om senioren in de brede zin in contact te brengen met kunst en cultuur. Het gaat om een samenwerking tussen de Kaliber Kunstenschool en Fit-ART.

Kunstbeoefening is een prachtig middel om gezonder en gelukkiger oud te worden. Het tilt je uit boven je dagelijkse beslommeringen. Je voelt je beter, kwieker en gevoed. Het geeft weer zin in en aan de dag. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon en brengt nieuwe ontmoetingen. Via kunst kunnen mooie verbindingen tussen generaties ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengt. Dit zijn dé redenen voor de gemeenten Oldenzaal en Enschede en vijf landelijke fondsen om hierin te investeren.

Kwiekmakers
Onlangs zijn 21 Kwiekmakers gestart met hun training. Kwiekmakers zijn kunstenaars of creatieve mensen van Twents Zilver, die op bezoek gaan bij senioren in de buurt. Zij willen graag met u in gesprek van mens-tot-mens en luisteren naar uw verhaal. Kwiekmakers willen ook graag voor u hun talent inzetten om uw persoonlijke verhaal op een verrassende kunstzinnige manier te verbeelden, zodat het verhaal zichtbaar, hoorbaar, voelbaar wordt voor u als gesprekspartner en voor anderen. Onder het motto: Ieders verhaal doet er toe en mag verteld, gezien en gehoord worden! ?Echt contact maken met elkaar, daar gaat het om in Twents Zilver. En om samen te onderzoeken wat u nodig hebt om het leven (nog) een beetje mooier te kleuren. Zij hebben gezien dat kunst - het samen creëren - een mooi middel kan zijn voor nieuwe kennismakingen en uitdagingen. ?Dus aarzel niet, en doe ook mee!

Iets voor u?
Bent u of kent u iemand die kennis wil maken met een Kwiekmaker? Om uw talenten weer te ontwikkelen, om uw verhaal te delen en om gelijkgestemd gezelschap te vinden? Wilt u graag écht gehoord en gezien worden en samen zoeken naar mogelijkheden? Of wilt u gewoon eerst wat meer informatie? Mail of bel dan. Dit kan via twentszilver@fitart.nl of bel met Anita via 06-13 40 68 42 of met Tineke via 06-28 57 81 31. Voor januari is men nog op zoek naar nieuwe Kwiekmakers in Oldenzaal en Enschede.? Als Kwiekmaker-in-spé doe je mee aan de speciale Twents Zilver-training van Tessa Kortenbach en deskundigen op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Al tijdens de training word je gematcht met een oudere uit de buurt. ?Dus: Ben je kunstprofessional of professionele amateur, zorg- en of welzijnsmedewerker met affiniteit met kunst, creatief of muziektherapeut of student in de kunsten? Neem dan contact op.

Afbeelding