Afbeelding
Foto: Dicky Hüve

De ouderenbond: voor mensen die al wat langer jong zijn!

Wanneer we het hebben over de ouderenbond krijgen veel lezers een bepaald beeld in gedachten. Van een clubje voor hoogbejaarden die achter de geraniums zitten en af en toe eens bingo spelen. Een beeld dat voorzitter Herman Pieper van KBO Overijssel aanvankelijk ook had, zo geeft hij toe. Hij was dan ook verrast om gevraagd te worden als voorzitter, want 'oud' was hij toch nog helemáál niet?

Herman Pieper is wat dat betreft een goed voorbeeld van de vitale oudere van nu. Iemand die nog volop in de samenleving staat en zijn professionele kennis en levenservaring nog in wil zetten voor de gemeenschap. Pieper verdiende zijn sporen als bestuurder in diverse lagen van de politiek; als raadslid en wethouder in Oldenzaal en als fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten. Net als veel vitale ouderen kiest hij bewust voor een dienstbare opstelling. Samenwerken aan een mooie, inclusieve samenwerking, waarbij de belangen van de ene groep niet ten koste gaan van een andere groep. "Vergrijzing is geen probleem, maar een vergroting van een deel van de samenleving dat veel te bieden heeft", aldus Pieper.

Volop in beweging
KBO Overijssel werkt samen met de PCOB Overijssel om te komen tot een sterke Overijsselse ouderenbond. De KBO heeft nu 40 afdelingen in Overijssel, de PCOB 27. Gezamenlijk hebben zij ruim 22.000 leden. Samen laten zij hun stem horen in alle lagen van de politiek. Op lokaal niveau is er al veel samenwerking met als doel om goed seniorenbeleid op de agenda te krijgen. Als goede noabers leren ze van elkaar en overleggen ze over thema's die belangrijk zijn voor alle Overijsselse senioren. Het doel is het vergroten van de participatie en het bevorderen van welzijn voor alle senioren.

Speerpunten
De KBO en PCOB hebben samen diverse speerpunten opgesteld. Zo is voldoende inkomen voor senioren een belangrijk thema. Het verhogen van de AOW is wat dat betreft een positieve stap, maar ook aandacht voor het beperken van lasten en eigen bijdragen voor senioren draagt hier aan bij. Senioren wonen verder steeds langer zelfstandig wat weer uitdagingen met zich meebrengt. Er moet wel voldoende betaalbare, geschikte woonruimte zijn. In veel gemeenten zijn inmiddels blijversleningen ingevoerd; senioren kunnen zo gunstig geld lenen voor woningaanpassingen wanneer dit nodig is.

Gezond ouder worden
De toegankelijkheid van zorg en ondersteuning is belangrijk voor gezond en aangenaam ouder worden. De KBO en PCOB-afdelingen voeren al veel overleg met gemeenten en lokale welzijnsorganisaties. De bonden hebben immers ook een belangrijke signalerende functie. Concrete stappen zijn onder meer de inzet van Vrijwillige Ouderen Adviseurs. Dit zijn veelal zelf senioren die mensen kunnen helpen met uiteenlopende vragen qua ondersteuning, zorg en zingeving. Zij vormen een belangrijke schakel tussen de senioren en de ondersteuning die vanuit de gemeente en andere organisaties mogelijk is. Mensen weten immers lang niet altijd waar zij aan moeten kloppen.

Voorlichting
KBO Overijssel zet ook actief in op goede voorlichting aan senioren over uiteenlopende thema's. Zo kunnen senioren gebruik maken van de belastingservice voor hun aangifte, steeds vaker in hun lokale bibliotheek. Verder is er actieve voorlichting over zaken zoals brandpreventie in huis, het voorkomen van ongelukjes, het herkennen van babbeltrucs, maar ook op het gebied van digitale vaardigheden. Senioren van nu zijn immers steeds meer digitaal actief. Via de lokale KBO-afdelingen kunnen mensen bijvoorbeeld deelnemen aan uiteenlopende cursussen voor de smartphone, tablet en het gebruik van DigiD om zaken te kunnen regelen met de overheid.

Zingeving
In Overijssel zijn veel vrijwilligers actief. Veel organisaties kunnen niet bestaan zonder hun belangeloze inzet. Een grote groep 'jonge senioren' die niet meer werkzaam is, wil nog wel graag actief en dienstbaar zijn. Het activeren van deze mensen is een belangrijk speerpunt. Vrijwilligerswerk heeft namelijk veel voordelen voor hen. Het houdt mensen betrokken bij de gemeenschap en levert veel energie, waardering en een breder sociaal netwerk op. Zo kent de KBO-PCOB duizenden leden die ook als vrijwilliger actief zijn binnen de bond. De ambitie is om meer jonge senioren te interesseren voor vrijwilligerswerk, waar zij met open armen ontvangen worden. KBO-PCOB in Overijssel trekken hierin samen op met Gedeputeerde Roy de Witte in het project "De Senior aan Zet".

Ga in gesprek
KBO Overijssel komt graag in gesprek met mensen 'die al wat langer jong zijn' en bij willen dragen aan mooi ouder worden in Overijssel. Hebt u vragen of denkt u graag mee over deze thema's? Stuur een email naar verhalen@hartvansenioren.nl. Kijk voor meer informatie over KBO Overijssel ook op: www.kbo-overijssel.nl.

null
Afbeelding