Afbeelding
Foto: Martin Meijerink

In een gezond lichaam woont een gezonde geest

Mensen met een jong uiterlijk hebben een hogere levensverwachting, terwijl mensen die er ouder uitzien dan hun leeftijd vaak jonger sterven, zo is uit onderzoek gebleken.

De vraag die bij mij opkomt is: wat is jong? Is het jong van lichaam of is het jong van geest? Het zou mooi zijn als beide het geval is. Want het gezegde "in een gezond lichaam woont een gezonde geest" spreekt mij wel aan. Optimistisch gestemd en geen doemdenker. 's Morgens vroeg uit de veren, uitgeslapen (in een goed bed), de wandelschoenen aan en na een dagelijkse rondje rond de kerktoren genietend van de krant en een stevig ontbijt. Dagelijks tijdens het ontbijt maak ik mijn doe-lijst: wat te doen vandaag. Daarmee neem ik het initiatief om er op uit te gaan en ga ik tevens de strijd aan tegen de eenzaamheid. In het sociale netwerk dat ik onderhoud met leeftijdgenoten komt vaak het gesprek op zo lang mogelijk alleen en zelfstandig blijven wonen. Daarin zit voor eenieder een persoonlijke opdracht om ervoor te zorgen dat men lichamelijk en geestelijk in goede conditie blijft. Mijn vriend Jan Flits maakte onlangs als professioneel fotograaf een foto van mijn hoofd. Ben wel even geschrokken toen ik mijn eigen ouderdomsproces waarnam. Men beweert dat wanneer je er ouder of jonger uitziet dan je echte leeftijd, dat ook iets zegt over je levensverwachting. Maar wanneer je je huid als een orgaan beschouwt, zoals de nieren, lever, hart en hersenen en deze er gezond uitziet, dan zullen de organen die in ons lichaam functioneren er ook goed uitzien en bepalend zijn voor onze levensverwachting. Hoe je eruitziet heeft dus een voorspellende waarde voor de leeftijd die je zult bereiken. We kunnen zelf wel beoordelen of iemand er ziek of gezond uitziet. Optimistisch door het leven gaan of terneergeslagen, moe of uitgerust. Ik reageer nogal eens door de telefoon: "u spreekt met een 84-jarige Oldenzaler". Dat ontlokt vaak de reactie: "nou zo klinkt uw stem niet." Maar wat doe je als je er ouder of jonger uitziet dan je bent? Als je er jonger uitziet , maak je dan niet ongerust en wees er blij mee. Maar wat te doen als je er ouder uitziet, wel dan is het tijd om wat te gaan doen aan je leefstijl. Drink je te veel (alcohol), rook je, ben je te zwaar en heb je te weinig lichaamsbeweging, ben je een doemdenker of voel je je eenzaam en verlaten? Tijd voor het maken van een eigen doe- en verander-lijst.

Hoe het begon

Enkele jaren geleden kwam ik opnieuw in contact met Harry Sanderink (55) die destijds in de Steenstraat in het voormalig cafépand van 'Gait in t Hek' zijn sportschool was begonnen. Opgeleid in Heerenveen aan het CIOS nam hij geen baan in het onderwijs, maar vestigde zich met zijn eerste sportschool 'Sporting Center' te Oldenzaal. Wat kleinschalig begon aan de Steenstraat is inmiddels uitgegroeid tot een keten van sportscholen/ fitnessclubs in Overijssel met vestigingen in Oldenzaal, Hengelo, Borne, Nijverdal, Wierden, Haaksbergen, Rijssen, en Tubbergen. De hernieuwde kennismaking met Sanderinks sportcentra leverde interessante informatie op en deze wil ik u niet onthouden.

Train lichaam en geest

Op hoge leeftijd gezond, krachtig en vitaal zijn én blijven. Vandaag de dag bestaat er de mogelijkheid om de biologische leeftijd drastisch te verlagen, zonder dure ingrepen. Een 70-jarige die regelmatig op de juiste manier sport, kan in een betere lichamelijke conditie verkeren dan een 30-jarige die niet aan sport doet. Ouderdomskwalen, zoals hoge bloeddruk, kortademigheid, spier- en gewrichtspijn zijn door een consequente verandering van leef- en eetgewoonten positief te beïnvloeden. Ook de reeds verloren gewaande levenskracht en vitaliteit kunnen worden teruggewonnen. Gerichte spiertraining is de beste verzekering tegen het opgenomen worden in een verzorgingstehuis. Een sterk bewegingsapparaat is de beste bescherming tegen Alzheimer, dementie en tegen breuken die bij het vallen vaak ontstaan. Het immuunsysteem stimuleren, dat is de opdracht. De hart/longfunctie verbeteren met twee- tot driemaal per week 35 minuten gerichte spiertraining. En dat onder begeleiding van je eigen persoonlijke trainer. Velen in Twente hebben inmiddels de weg naar de 'Corpus Milon Clubs' van Sanderink gevonden. Zelf krijg ik er ook meer en meer zin in om te trainen volgens het Duitse trainingsconcept van de Milon Cirkel, als ik zie hoe aardig en gemotiveerd de instructeurs je begeleiden. Het sporten en in conditie blijven staat bovenaan mijn doe-lijst, ook de sociale contacten ter plaatse maken dat in een gezond lichaam een gezonde geest blijft leven.

Nieuw fitnessconcept

De Milon Cirkel is een trainingsconcept afkomstig uit Duitsland. Daar zijn meer dan 1600 trainingscentra of fitnessclubs en deze maken ook in ons land een opgang, zo ook in Twente. Deze club is geen sportschool waar de mensen aan hun lot worden overgelaten. Het zijn kleinere clubs met een begeleiding van soms één op één. Het gemotiveerd raken en gemotiveerd houden heeft als resultaat dat afslankdoelen en fitnessdoelen worden behaald. Het kwaliteitsniveau van de begeleiding is optimaal. Er kan gesproken worden van een persoonlijke aanpak. Een training duurt ongeveer 35 minuten. Door twee keer te trainen per tien dagen verbrand je vijftienmaal meer vet dan tijdens een gewone fitnesstraining.

Trainingsmaatje

Om mijn lichamelijke gesteldheid op peil te houden ben ik 1 á 2 keer in de week te vinden in de club in Oldenzaal. Hier heb ik mijn drive gevonden. De begeleiding en aandacht die je hier als oudere krijgt is optimaal. Het voelt goed in mijn botten en spieren en het sporten houdt mij sterker. Ik probeer ondanks de lichte lichamelijke beperkingen zo lang mogelijk gezond te leven en op eigen benen te staan in mijn vertrouwde omgeving. Het wonen in het woon-zorgcomplex voelt goed en vertrouwd, ik heb het gevoel dat de omgeving op mij let, in positieve zin. Bij mijn Fitness-en Milonclub voelt dat net zo, men let op mij, schenkt aandacht aan mij en andere senioren en ze maken het sociale gebeuren tot een onderling verbinden met elkaar. Je sport met elkaar, praat met elkaar, drinkt koffie en soms kun je wanneer er even een dipje is, het hier gewoon opruimen. Fitnessclub PLAZA in Oldenzaal is voor mij de uitlaatklep, het past volledig in het beeld van ouder worden en in conditie blijven dicht bij huis. Ik kan de senioren - mannen en vrouwen - en vooral diegene die in eenzaamheid leven, aanraden om te gaan deelnemen aan deze sportieve en sociale activiteiten. Sporten is goed voor de gezondheid, het houdt het gewicht op peil en de geest in evenwicht. Wil jij in jouw eigen omgeving ook deelnemen aan deze Milon-training? Neem dan contact op met PLAZA te Oldenzaal: 0541-511280 of Corpus Borne: 074-8529100, Hengelo: 074-3574640, Nijverdal: 0548-859330, Wierden: 0546-332600, Haaksbergen: 053-4789334, Rijssen: 0548-740010, Tubbergen: 0546-740010. Ook kun je op www.corpusmilonclubs.nl een contactformulier aanvragen en meer informatie bekijken.

Naschrift

Onderzoek heeft aangetoond dat na het dertigste levensjaar de spierkracht met maar liefst 2% per jaar afneemt. Dit zou dus een totale afname van 60% na uw 60e levensjaar betekenen. Neem dus deel aan de bewegingslessen die gericht zijn op het versterken van de spieren. Dankzij fitnesstraining blijft het hoofd helder, negatieve gevoelens maken plaats voor een verbeterd spierstelsel, lagere bloeddruk, minder hoge cholesterolwaarden en bij diabetici verbetert de bottenstructuur. Fitness verbetert de gezondheid, het algehele welzijn en welbevinden.

Foto en tekst: Martin Meijerink